Trigliceridele: ce sunt și ce să faci când sunt mărite


Când vorbim despre trigliceride ne gândim imediat la semnificația lor negativă. În realitate ele sunt fundamentale pentru funcționarea corectă a organismului nostru. Sunt un indicator important al sănătății care nu trebuie să fie nici prea mari, nici prea scăzute: trebuie să rămână în echilibru.

Trigliceridele mărite sunt terminologia folosită în jargonul obișnuit pentru a indica starea medicală cunoscută mai bine sub numele de hipertrigliceridemie sau „ concentrație mare de trigliceride în sânge”.
Trigliceridele ridicate sunt adesea asociate cu factori precum: consumul excesiv de alcool, excesele alimentare (în special cele caracterizate prin ingestia masivă de zaharuri simple), utilizarea constantă de estrogen-progestative (inclusiv pilula contraceptivă), diabet tratat, hipotiroidism, fumatul de țigară și boli grave de rinichi.
Prezența trigliceridelor ridicate este un semn de pericol pentru sănătatea umană. De fapt, predispune la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, aterosclerozei și pancreatitei.
Tratamentul hipertrigliceridemiei se bazează pe o terapie cauzală adecvată, adoptarea unui stil de viață și regim alimentar caracterizate de sănătate bună și, dacă este necesar, aportul de preparate farmacologice specifice.

Trigliceride mărite: ce înseamnă?

Trigliceridele mărite reprezintă termenul care, în jargonul obișnuit, indică o afecțiune cunoscută sub numele de hipertrigliceridemie, adică o concentrație mare de trigliceride în sânge.
În cifre, vorbim despre trigliceride mari sau hipertrigliceridemie ori de câte ori analizele de sânge arată valori ale trigliceridelor peste 200 mg/dl.

Trigliceride normale< 150 mg/dl
Trigliceride la graniță150-199 mg/dl
Trigliceride mărite200-499 mg/dl
Trigliceride foarte mari> 500 mg/dl

Trigliceridele: ce sunt și care este funcția lor

Trigliceridele sunt lipide (grăsimi) prezente în mod normal în sângele nostru, care provin în principal din dietă. De fapt, doar o mică parte este produsă de ficat.

Când mănânci, corpul tău transformă toate caloriile de care nu are nevoie în grăsimi și le stochează în celulele adipoase. Din acestea sunt apoi eliberate pe parcursul zilei pentru a garanta aprovizionarea corectă cu energie prin acțiunea hormonilor. Trigliceridele reprezintă rezerva de energie a organismului nostru , gata de a fi folosită la nevoie. Din acest motiv, ele sunt foarte importante pentru menținerea sănătății.

Prin urmare, fără trigliceride, nu ne-am putea face față zilei noastre. Ar trebui să mâncăm continuu pentru a pune „combustibil” nou în corpul nostru.

Cu toate acestea, atunci când mănânci mai multe calorii decât ai nevoie pentru a funcționa, nivelul trigliceridelor din sânge poate crește vertiginos. Acest lucru contribuie la apariția stării patologice cunoscută sub numele de hipertrigliceridemie.

Daca in urma unui test de sange ne dam seama ca valorile depasesc 200 mg/dl, este important sa va informati medicul de familie. Luând în considerare și alți parametri precum zahărul din sânge, colesterolul și factori precum fumatul și sedentarismul, medicul va putea evalua prezența sau absența riscului cardiovascular și îl va trata în cel mai adecvat mod. Trigliceridele ridicate sunt de fapt o condiție foarte periculoasă pentru sănătatea umană, în special în domeniul cardiovascular.

Trigliceride: valori normale, scăzute și ridicate

Peste 200 mg/dl vorbim de hipertrigliceridemie, in timp ce  intre 120-150 mg/dl suntem in situatie normala. Ne dăm seama că există o limită definită între 150-199 mg/dl. Tocmai în acest interval este la fel de important să se intervină pentru a crea o întoarcere și a aduce la normal valorile dintr-o situație de potențial risc.

Trigliceridele scăzute (sub 40 mg/dl) trebuie de asemenea avute în vedere ca un indiciu al anormalității și dezechilibrului. Poate fi de fapt un semn al prezenței altor tulburări, cum ar fi hipertiroidismulmalabsorbția intestinală sau problemele hepatice.

Trigliceride mari: cauze și riscuri

Una dintre principalele cauze ale hipertrigliceridemiei este o dietă dezordonată bogată în grăsimi și carbohidrați. Creșterea trigliceridelor din sânge este legată de introducerea excesului de calorii. În special din introducerea unor cantități mari de zaharuri simple și aportul de alcool, nutrienți care sunt transformați de ficat în trigliceride. De asemenea, este importantă calitatea grăsimilor introduse în dietă. De fapt, grăsimile saturate (carne, cârnați, mezeluri) cresc valorile trigliceridelor, în timp ce grăsimile mononesaturate și polinesaturate au efectul opus.

Lipsa activității fizice agravează și mai mult situația, ducând și la o acumulare de grăsime în abdomen și o creștere a taliei.

Luarea anumitor medicamente (de exemplu estrogeni, glucocorticoizi, beta-blocante și unele tipuri de contraceptive) poate duce, de asemenea, la hipertrigliceridemie.

Toate în comun devin factori de risc. Hipertrigliceridemia este considerată una dintre principalele cauze ale apariției aterosclerozei și a altor boli cardiovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral, atacul de cord și diabetul. Este adesea asociată cu creșterea valorilor tensiunii arteriale, creșterea glicemiei a jeun, steatoză hepatică și creșterea valorilor colesterolului LDL.

Ce trebuie să faceți în caz de trigliceride mărite

Cea mai bună atitudine de urmat este cu siguranță o dietă sănătoasă și echilibrată, însoțită de activitate fizică constantă pentru a menține un nivel bun de trigliceride.

Zaharurile nu sunt prezente doar in dulciuri: fructele deshidratate sunt foarte zaharoase. Dintre fructele proaspete, smochinele, bananele, piersicii, strugurii, curkii trebuie evitate. De fapt, fructoza, zahărul în care sunt bogate, este un stimulent puternic pentru producerea de trigliceride. Kiwi, în schimb, este fructul perfect pentru scăderea trigliceridelor, având în vedere că conține multe fibre care elimină lipidele, dar și Vitamina C și antioxidanții, care luptă împotriva acumulării de grăsime în exces.

Este indicat să consumați pește (de preferință de 2-3 ori pe săptămână) și leguminoase. În schimb, spune nu alcoolului și alimentelor produse industrial și/sau congelate, care conțin doze mari de grăsimi hidrogenate.

Pe scurt, carbohidrații recomandati sunt cei din leguminoase: fasole, mazăre, năut, fasole, linte. Ele intră mai puțin rapid în sânge și, prin urmare, stimulează într-o măsură mai mică producția de trigliceride de către ficat.

Cele de consumat cu moderație (întreg e mai bine) sunt: ​​pasteleorezpâineorzspelta.

Este întotdeauna o condiție periculoasă?

După cum sa anticipat la începutul articolului, trigliceridele ridicate sunt asociate cu o susceptibilitate mai mare la boli cum ar fi boala coronariană, accidentul vascular cerebral, angina pectorală, infarctul miocardic, ateroscleroza etc.; în esență, acestea sunt asociate cu risc cardiovascular crescut.
Această relație este valabilă mai ales atunci când hipertrigliceridemia este însoțită de alți factori de risc cardiovascular, cum ar fi de exemplu creșterea colesterolului LDL (așa-numitul „ colesterol rău ”), reducerea colesterolului HDL (așa-numitul „ colesterol bun ”) și/ prezența diabetului zaharat .
Acestea fiind spuse, este important de subliniat că tipul de lipoproteine ​​cu care sunt asociate joacă un rol decisiv în pericolele trigliceridelor ridicate. De fapt, combinația chilomicron-trigliceride pare să fie lipsită de putere aterogenă (adică nu provoacă ateroame, o consecință tipică a aterosclerozei); putere aterogenă care în schimb pare să aparțină și VLDL-ului și cu siguranță este specifică LDL-ului.

Cauze ale trigliceridelor mărite

Principalele cauze și factori de risc ai trigliceridelor ridicate sunt:

 • O dietă bogată în calorii, bogată în grăsimi saturate și colesterol și/sau bogată în carbohidrați;
 • Fumatul de tigari;
 • Consumul excesiv de alcool;
 • Obezitate , exces de greutate și sedentarism excesiv;
 • sindrom metabolic;
 • Diabet zaharat și stare de insulină – rezistență netratată adecvat;
 • Boli severe ale rinichilor, cum ar fi insuficiența renală sau sindromul nefrotic;
 • Unele boli endocrine, cum ar fi hipotiroidismul, sindromul Cushing și acromegalia;
 • pancreatită;
 • Ciroza;​
 • Utilizarea constantă a medicamentelor, cum ar fi estrogeni, beta-blocante, diuretice tiazidice, corticosteroizi, pilule contraceptive, inhibitori de protează, retinoizi, tamoxifen etc.;
 • Sarcina;​
 • Boli genetice, cunoscute sub numele de hipertrigliceridemie familială (sau hiperlipoproteinemie familială tip IV) și hiperlipidemie combinată.

Care este mecanismul biologic care provoacă trigliceride mari?

Întrebarea menționată mai sus este destul de complexă și un răspuns cuprinzător necesită cunoaștere profundă a modului în care funcționează digestia alimentelor. Prin urmare, aici, ne vom limita la a explica doar pe scurt ce cauzează creșterea trigliceridelor și prezența trigliceridelor ridicate.

 • În timpul digestiei meselor, celulele intestinale captează lipidele dietetice și le transformă în trigliceride; în timp ce efectuează această operație importantă, ei produc și chilomicronii menționați mai sus, a căror sarcină este să transporte trigliceridele nou formate în sânge.
 • Tot în timpul digestiei meselor, ficatul sintetizează și trigliceridele, dar, spre deosebire de celulele intestinale, efectuează această acțiune pornind de la aminoacizii din dietă și glucoză. Odată finalizată această operație de sinteză, ficatul combină trigliceridele nou formate cu VLDL-ul deja cunoscut, a cărui funcție este similară cu cea a chilomicronilor.
 • Chilomicronii și VLDL transportă trigliceridele în sânge, cu scopul de a aproviziona celulele tisulare cu aceste lipide, care pot fi folosite ca sursă de energie imediată sau de rezervă (acumulare în adipocite ).
 • În condiții normale (dietă echilibrată, absența patologiilor etc.), producția de trigliceride și transportori aferenti este în concordanță cu nevoile celulelor tisulare. Cu alte cuvinte, oferta de trigliceride satisface în mod adecvat cererea de trigliceride, fără deșeuri.
  Odată ce chilomicronii și VLDL au eliberat trigliceride în celule (sunt, ca să spunem așa, „epuizate” sau „epuizate”), acestea suferă un proces de degradare și eliminare fiziologică, deoarece nu mai sunt utile.
 • Spre deosebire de cele descrise anterior, în condiții patologice sau anormale (de exemplu, dietă hipercalorică cu conținut ridicat de grăsimi sau zahăr, diabet, anomalii genetice etc.), producția de trigliceride și transportori aferenti depășește cu mult cerințele celulelor tisulare sau nu să le satisfacă deloc, din cauza incapacității celulelor tisulare de a introduce transportori de trigliceride în sine. Toate acestea conduc la acumularea de transportatori de trigliceride în sânge, deci la o creștere a trigliceridelor.

Terapie

Din punct de vedere terapeutic, prezența trigliceridelor ridicate necesită o terapie cauzală adecvată (aceasta variază în mod clar de la pacient la pacient, în funcție de cauzele hipertrigliceridemiei) și adoptarea unui stil de viață și regim alimentar caracterizat de sănătate bună.
În cazul în care un stil de viață și o dietă mai sănătoase se dovedesc a fi mai puțin eficiente sau în orice caz demonstrează nevoia de ajutor, medicul curant ar putea adăuga un tratament suplimentar, de această dată de natură farmacologică.


0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *