Cum recunoști ușor o toxiinfecție alimentară și cum îți ajuți organismul să se refacă rapid


Toxiinfecția alimentară este o afecțiune comună, care poate apărea după ce ai consumat alimente care au pus în dificultate sistemul digestiv sau care au conținut bacterii, virusuri sau paraziți. Este bine să recunoști rapid simptomele astfel încât să știi ce trebuie să faci pentru a-ți ajuta organismul să se refacă în mod sănătos. Iată la ce trebuie să fii atent pentru a identifica ușor o toxiinfecție alimentară și ce poți face ulterior, pentru a-ți ajuta organismul să se refacă rapid.

Toxiinfecția alimentară este o afecțiune comună, care poate apărea după ce ai consumat alimente care au pus în dificultate sistemul digestiv sau care au conținut bacterii, virusuri sau paraziți. Este bine să recunoști rapid simptomele astfel încât să știi ce trebuie să faci pentru a-ți ajuta organismul să se refacă în mod sănătos.

Iată la ce trebuie să fii atent pentru a identifica ușor o toxiinfecție alimentară și ce poți face ulterior, pentru a-ți ajuta organismul să se refacă rapid.

Ce simptome are o toxiinfecție alimentară

Simptomele frecvente pot varia în funcție de agentul patogen și de reacția organismului tău, însă de cele mai multe ori te vei confrunta cu:

 • Greață și vărsături – printre primele simptome care apar și pot începe la câteva ore după consumul alimentelor alterate.
 • Dureri abdominale și crampe – durerea poate fi chiar severă și însoțită de crampe intestinale.
 • Diaree – un simptom frecvent, toxiinfecția alimentară putând fi însoțită de scaune lichide sau apoase.
 • Febră – o temperatură ridicată a corpului poate indica prezența unei infecții digestive.
 • Frisoane și transpirație excesivă – pot însoți febra și indică o reacție a organismului la prezența infecției.
 • Slăbiciune și oboseală generală – deshidratarea și pierderea de electroliți din cauza vărsăturilor și a diareei pot duce la apariția senzației de slăbiciune și oboseală generală.
 • Dureri de cap și amețeli – tot deshidratarea poate cauza dureri de cap și senzație de amețeală.

Ce să faci atunci când ai toxiinfecție alimentară

În primul rând, este important să te hidratezi corect pentru a-ți ajuta organismul să lupte cu infecția și să elimine toate substanțele nocive. Dacă nu poți bea multă apă deodată din cauza grețurilor, ia înghițituri mici și frecvente sau consumă ceaiuri neîndulcite și apă bogată în substanțe nutritive.

Apoi, este important să te odihnești. Organismul are nevoie de toate resursele pentru a combate simptomele și pentru a lupta împotriva infecției.

Pe măsură ce simptomele și stările de rău se ameliorează poți începe să consumi alimente. Începe cu alimente ușor de digerat, precum banane, orez, mere și pâine prăjită (dieta BRAT). Aceste produse sunt blânde cu stomacul și pot ajuta la stabilizarea digestiei. Evită alimentele grase și picante și consumă cantități mici de preparate pentru a nu suprasolicita stomacul.

Desigur, nu uita să consulți un medic specialist. Poți începe printr-o vizită la medicul de familie pentru o verificare de rutină a stării de bine. Dacă simptomele sunt persistente sau dacă nu se ameliorează în 48 de ore, te poți programa la medicul gastroenterolog.

Cum poți preveni o toxiinfecție alimentară

Dacă vrei să reduci riscul toxiinfecției alimentare este bine să ții cont de următoarele sfaturi, așa cum aflăm mai multe și aici:

 • Spală-te bine pe mâini înainte de masă
 • Gătește alimentele în mod corect
 • Depozitează alimentele la temperaturi sigure și evită păstrarea lor la temperatura camerei pentru perioade lungi
 • Curăță suprafețele de lucru și ustensilele de bucătărie pentru a preveni contaminarea încrucișată.

După cum vezi, este bine să recunoști în mod corect simptomele unei toxiinfecții alimentare astfel încât să îți poți ajuta organismul să se refacă în cel mai scurt timp. Hidratează-te corespunzător, odihnește-te și urmează o dietă blândă pentru a susține recuperarea sistemului digestiv. Dacă simptomele persistă sau se agravează, nu ezita să consulți un medic pentru tratament adecvat.


0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *