Drojdie de bere: proprietăți, beneficii și contraindicații


Drojdia de bere, pe langa faptul ca este indispensabila in realizarea unor preparate, are functii si proprietati foarte importante. Cu putine calorii si valori nutritive excelente, aceasta drojdie naturala poate aduce numeroase beneficii intestinului, precum si pielii si parului. Să aprofundăm în proprietățile sale terapeutice și estetice, precum și în contraindicațiile și efectele secundare.

Ce este drojdia de bere?

Drojdia de bere este o ciupercă unicelulară, Saccharomyces Cerevisiae, obținută prin fermentație . Celulele lui Saccharomyces Cerevisiae sunt așezate pe un strat de malț (bobul unei cereale încolțite) unde se înmulțesc, apoi celulele, separate de stratul de malț, pot fi comprimate în forma tipică de cub de drojdie proaspătă sau uscate, dând viata drojdiei uscate.

Drojdia de bere se foloseste la dospitul painii sau la fermentarea berii, de fapt, prin fermentare in lipsa oxigenului, produce dioxid de carbon si etanol: unul folosit la umflarea aluatului, celalalt la bauturi.

Tipuri de drojdie de bere

Drojdie de bere proaspătă

Drojdia de bere proaspătă se prezintă sub formă de pâini moi și umede. Este foarte activa și trebuie păstrat la frigider pentru a-și menține eficacitatea.

Avantajele drojdiei proaspete

 • Fermentare rapidă: Datorită activității sale ridicate, drojdia proaspătă garantează o fermentație rapidă și viguroasă.
 • Versatilitate: este potrivit pentru o gamă largă de rețete, atât dulci, cât și sărate.

Dezavantajele drojdiei proaspete

 • Termen de valabilitate limitat: Are un termen de valabilitate scurt și trebuie păstrat la temperaturi scăzute.
 • Dificultate de dozare: Este dificila de dozat cu precizie datorită consistenței sale.

Drojdie de bere uscată

Drojdia de bere uscată este deshidratată și se prezintă sub formă de granule sau pulbere. Are un termen de valabilitate mult mai lung decât drojdia proaspătă și nu necesită refrigerare.

Avantajele drojdiei uscate

 • Depozitare lungă: se păstrează pentru o lungă perioadă de timp la temperatura camerei.
 • Dozare ușoară: Este ușor de dozat precis datorită formei sale granulare.

Dezavantajele drojdiei uscate

 • Rehidratare necesară: Trebuie rehidratat înainte de utilizare, ceea ce necesită ceva timp și atenție.
 • Fermentare mai lentă: Fermentarea poate fi mai lentă decât cu drojdia proaspătă.

Calorii și valori nutriționale

Determinarea valorilor nutritive ale drojdiei de bere este foarte variabila deoarece acestea depind de tipul de drojdie, marca si cantitatea de apa. Mai jos raportăm valorile drojdiei proaspete comprimate, ținând cont că 1 gram de drojdie proaspătă este egal cu 0,33 g de drojdie uscată.

Valori nutriționale drojdie proaspătă (100 g)
Apa 71 g
Proteine ​​12 g
Lipide 0,5 g
Carbohidrați 1 g
Fibre 7 g
Kcal 54

Drojdia de bere este deci foarte bogata in proteine, dar si in aminoacizi esentiali, minerale, printre care potasiu, calciu, fosfor, zinc, crom, fier, seleniu si vitamine din grupa B, in special B1 si B12.

Vitaminele B sunt implicate în transformarea carbohidraților, proteinelor și lipidelor și, prin urmare, favorizează și facilitează reglarea metabolismului.

 • Vitaminele B6 și niacina produc serotonină care relaxează sistemul nervos și reduce stresul. In plus, vitamina B6 este esentiala pentru formarea globulelor rosii si de aceea este indicata pentru prevenirea cazurilor de anemie.
 • Cobalamina sau vitamina B12, împreună cu acidul folic, este necesară pentru maturarea globulelor roșii și pentru sinteza ADN-ului, materialul genetic al celulelor care conține informații despre caracteristicile ereditare și, prin urmare, este necesar pentru dezvoltarea celulară corectă.
 • Calciul este esențial pentru formarea oaselor , coagularea sângelui și ritmul normal al inimii.
 • Potasiul este necesar pentru funcționarea normală a nervilor și a mușchilor.
 • Fierul este o componentă importantă a celulelor musculare și a hemoglobinei, care permite transportul oxigenului către țesuturi.
 • Seleniul acționează ca un antioxidant, protejând celulele de radicalii liberi responsabili de stresul oxidativ, procesul care provoacă îmbătrânirea celulară și numeroase patologii (ateroscleroză, atac de cord, accident vascular cerebral și poate chiar cancer).

Drojdia de bere te îngrașă?

Suplimentele cu drojdie de bere sunt complete și pline de beneficii deoarece oferă numeroase elemente esențiale, dar este adevărat că te îngrașă?

Raspunsul este nu.

De altfel, drojdia de bere are un aport caloric foarte redus (in jur de 50 Kcal la 100 de grame) si avand in vedere ca doza zilnica recomandata este in jur de 15 mg, este clar ca caloriile adaugate sunt neglijabile.

În plus, deoarece drojdia oferă organismului multe elemente esențiale, ne permite să ținem sub control stimulul foamei pe care creierul îl trimite atunci când simte o deficiență nutrițională.

Ceea ce poate să apară în schimb este o anumită umflare din cauza gazelor eliberate în timpul fermentației, care este însă temporară.

Proprietățile și beneficiile acestei drojdii naturale

Datorită substanțelor în care este foarte bogată, drojdia de bere este considerată cel mai bogat și mai natural supliment alimentar de până acum.

Printre numeroasele beneficii pe care le avem:

 • Tonic al sistemului cardiovascular datorită vitaminelor B care scad nivelul de homocisteină, un aminoacid care favorizează formarea plăcilor aterosclerotice.
 • Are o funcție trofică pentru păr și unghii, datorită complexului de vitamine din care este compus, întărește și facilitează creșterea unghiilor și a părului.
 • Proprietățile fermentative ale drojdiei de bere, pe de altă parte, îmbunătățesc funcțiile intestinale.
 • Are o acțiune purificatoare asupra ficatului și pielii, tratând și prevenind apariția acneei, dermatitelor și eliminând excesul de sebum din pielea grasă.
 • Datorita fermentilor in care este foarte bogat, contribuie la refacerea florei bacteriene, pusa continuu la incercare de aportul continuu de antibiotice si cele mai frecvente tulburari intestinale.
 • Fiind foarte bogat in proteine, este ideal pentru integrarea proteinelor, care sunt foarte lipsite mai ales in alimentatia vegetarienilor.
 • Este un excelent anti-anemic, datorită prezenței acidului folic și, prin urmare, este deosebit de potrivit în cazurile de anemie și deficiențe nutriționale.
 • Este un factor de descurajare pentru diabet, datorită prezenței cromului, care normalizează valorile zahărului din sânge.
 • Bogata în minerale și calciu, este un excelent remediu împotriva osteoporozei.
 • Mai mult, studii recente ale departamentului de biologie moleculară a Universității din Udine au demonstrat că drojdia de bere este aproape un anti-cancerigen, datorită seleniului și beta-glicanilor care previn apariția tumorilor.
 • Are un efect galactogen datorită conținutului său de proteine ​​drojdie de bere, de fapt, oferă cantitatea potrivită de aminoacizi necesară pentru producerea laptelui matern.

Promovează sănătatea intestinală

Drojdia de bere este bogata in probiotice, care sunt bacterii benefice sanatatii intestinale. Aceste microorganisme ajută la menținerea echilibrului florei intestinale, îmbunătățind digestia și absorbția nutrienților.

Sprijină sistemul imunitar

Drojdia de bere conține beta-glucani, polizaharide despre care s-a demonstrat că au efecte imunomodulatoare. Acești compuși stimulează activitatea celulelor sistemului imunitar, îmbunătățind capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor.

Mecanisme de acțiune

 • Stimularea macrofagelor: Beta-glucanii cresc activitatea macrofagelor, celulele care fagocitază agenții patogeni.
 • Creșterea producției de citokine: Citokinele sunt molecule care reglează răspunsul imun.

Îmbunătățește sănătatea pielii

Datorită conținutului său de vitamine B, drojdia de bere îmbunătățește sănătatea pielii, făcând-o mai strălucitoare și reducând semnele îmbătrânirii.

Vitamine esențiale pentru piele

 • Vitamina B2 (Riboflavină): Ajută la menținerea pielii sănătoase și la prevenirea dermatitei.
 • Vitamina B3 (niacina): Ajută la îmbunătățirea elasticității pielii și la reducerea ridurilor.

Ajută la reglarea greutății

Drojdia de bere este bogata in proteine ​​si fibre, care ajuta la mentinerea senzatiei de satietate, reducand astfel pofta de mancare si ajutand la controlul greutatii.

Mecanisme de sațietate

 • Conținut ridicat de proteine: proteinele durează mai mult pentru a se digera, crescând senzația de sațietate.
 • Fibre alimentare: Fibrele ajută la reglarea digestiei și la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

Controlul colesterolului

Unele studii sugerează că drojdia de bere ajută la controlul nivelului de colesterol din sânge. Fibrele și beta-glucanii găsiți în drojdie pot ajuta la reducerea colesterolului LDL (rău) și la creșterea colesterolului HDL (bun).

Beta-glucani

Beta-glucanii sunt polizaharide găsite în drojdia de bere și care s-au dovedit a avea efecte benefice asupra colesterolului. Acești compuși ajută la reducerea absorbției colesterolului în intestin și promovează eliminarea acestuia.

Doza recomandată

Drojdia de bere poate fi achiziționată cu ușurință din farmacii, din magazinele de plante medicinale ca supliment natural sau în rețelele de vânzare cu amănuntul la scară largă ca drojdie proaspătă sau uscată pentru utilizare în gătit. Disponibila sub formă de tablete, tablete și capsule, fulgi sau flacoane, doza recomandată este de aproximativ 400 mg pe zi. În practică, doza zilnică care trebuie luată este de 3 sau, cel mult, 4 comprimate pe zi timp de aproximativ una sau două luni. În stadiile inițiale, pentru a reduce riscul de probleme digestive, este mai bine să începeți cu o doză mai mică: 10 sau, cel mult, 15 mg pot fi suficiente.


0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *