Beneficiile băuturilor probiotice pentru sănătatea intestinală


Băuturile probiotice au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani datorită presupuselor lor beneficii pentru sănătatea intestinului. În acest articol, vom explora beneficiile pe care le pot oferi aceste băuturi și modul în care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinale.

Introducere: Descoperirea băuturilor probiotice

Băuturile probiotice sunt produse fermentate care conțin tulpini de bacterii benefice. Aceste bacterii sunt cunoscute sub numele de probiotice și se crede că ajută la echilibrarea florei intestinale, promovând o digestie mai bună și o sănătate optimă a intestinului.

Beneficiile băuturilor probiotice

1. Digestie îmbunătățită

Probioticele găsite în băuturile probiotice pot ajuta la îmbunătățirea digestiei prin promovarea defalcării nutrienților și absorbția optimă a alimentelor.

2. Întărirea sistemului imunitar

O flora intestinala echilibrata este esentiala pentru un sistem imunitar sanatos. Băuturile probiotice vă pot ajuta să vă întăriți sistemul imunitar protejându-vă intestinul de infecții și boli.

3. Reglarea echilibrului bacterian

Consumul regulat de băuturi probiotice poate ajuta la echilibrarea florei bacteriene din intestin, reducând riscul de tulburări intestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil (IBS) și constipație.

Cum să introduceți băuturi probiotice în dieta dvs

Băuturile probiotice pot fi ușor integrate în dieta ta zilnică. Iată câteva modalități de a face acest lucru:

 • Iaurt probiotic: Una dintre cele mai comune moduri de a consuma probiotice este prin iaurt probiotic, care vine în diferite variații și arome.
 • Kefir: Kefirul este o băutură fermentată bogată în probiotice și este disponibilă în diferite variante, cum ar fi chefir de lapte și chefir de apă.
 • Băuturi fermentate: Există multe alte băuturi fermentate care conțin probiotice, cum ar fi kombucha și kimchi.

Principalele beneficii ale băuturilor fermentate

Băuturile fermentate oferă numeroase beneficii pentru îmbunătățirea sănătății intestinului, în special. Motivul principal constă tocmai în microorganismele care fac posibilă fermentația și care pot îndeplini, odată ingerate, funcții specifice. 

Iată principalele beneficii ale consumului de băuturi fermentate:

 1. Sursa de probiotice: produsele fermentate contin probiotice care favorizeaza echilibrul florei intestinale. Aceste microorganisme, de fapt, restabilesc homeostazia intestinală prin reechilibrarea numărului de bacterii prezente în el. Acest lucru are implicații pozitive în îmbunătățirea digestiei și întărirea sistemului imunitar. De fapt, 70% din celulele imune rezidă în intestin și, prin urmare, a avea grijă de microbiota ta înseamnă creșterea apărării naturale a organismului.
 2. Sursa de enzime: Băuturile fermentate sunt adesea bogate în enzime, proteine ​​care ajută la digerarea alimentelor și facilitează absorbția nutrienților. Acest lucru poate îmbunătăți digestia și crește eficiența cu care organismul folosește nutrienții esențiali.
 3. Acțiune antiinflamatoare și antioxidantă: băuturile fermentate reduc inflamația datorită efectelor lor antioxidante și prezenței acizilor organici. Inflamația cronică este legată de multe boli cronice, astfel încât reducerea acesteia poate avea un impact pozitiv asupra sănătății generale.
 4. Sursă de vitamine și minerale: integrarea probiotică dată de aceste băuturi oferă elemente prețioase precum vitaminele (K și grupa B) și minerale produse de bacteriile înseși și fundamentale pentru funcționarea sănătoasă a organismului.

Principalele băuturi fermentate: Kombucha, Kefir și Kvas

Iată trei exemple de băuturi fermentate care pot fi autoproduse și incluse în dietă pentru a vă îmbogăți microbiota:

 1. Kombucha: Kombucha este o băutură fermentată pe bază de ceai, obținută din procesarea zahărului de către o familie de drojdii și bacterii numită „scoby” (colonia simbiotică de bacterii și drojdii). Se crede că ceaiul fermentat a fost folosit pentru prima dată în Asia de Est în anul 220 î.Hr. pentru efectele sale terapeutice. Cunoscut pentru aroma sa ușor acidă și gazoasă, are proprietăți antimicrobiene, antioxidante, antiinflamatorii și antidiabetice. Aceste proprietăți sunt date de acțiunea sinergică a compușilor bioactivi ai băuturii, datorită prezenței microorganismelor probiotice, aminoacizilor, polifenolilor de ceai, acizilor organici, etanolului și vitaminelor.
 2. Chefir de apă: Chefirul pe bază de apă este produs prin fermentarea zaharozei printr-o cultură de bacterii de acid lactic și acetic. Având pur și simplu apa ca lichid de bază, este o băutură răcoritoare și mai ales potrivită pentru toată lumea datorită absenței teinei și a lactozei. Pentru a-l obține este necesar să se obțină boabe de chefir care conțin, deși tulpinile variază de la cultură la cultură, aproape 70 de soiuri de microorganisme probiotice. Includerea câtorva pahare de chefir în dietă ajută la echilibrarea florei intestinale, la reglarea ciclului digestiv și la combaterea microorganismelor patogene [9] [10].
 3. Kvass: Kvass este o băutură fermentată originară din Europa de Est, obținută din fermentarea pâinii. În general se folosește secară, dar se folosesc și cereale precum orzul sau grâul. Pe lângă cereale, se mai adaugă în mod tradițional sfeclă, fructe de pădure, fructe, ierburi și arome. Kvass poate fi băut singur sau ca bază pentru prepararea supelor. Cu o aromă ușor acidă, este un concentrat de enzime, vitamine B, antioxidanți și probiotice.
 4. Cidrul de pere, numit și „poiré”, „perry” sau „cidru de pere”, este una dintre cele mai vechi băuturi fermentate din lume împreună cu cidru de mere și hidromel. Este o băutură caracterizată printr-o aromă dulce care lasă o notă plăcută de fructe, cu un conținut ușor de alcool asemănător kombucha-ului tare.
 5. Kumisul, ca și chefirul, se obține și prin fermentarea laptelui (în acest caz lapte de cal, mai dulce), cu singura diferență că drojdiile folosite sunt lichide. Numit și Ximis sau Kimiz, este răspândit în toată Asia Centrală și aroma sa este vag acidă: fermentația durează de fapt câteva zile și rezultă o băutură fermentată cu aspect spumant și alb, alcoolică datorită acțiunii drojdiilor și acidului. datorită acţiunii acidifiante a lactobacililor.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *