Sucul care dizolva pietrele la rinichi. Cum se bea


Mai multe studii au sugerat că sucul de lămâie este un remediu eficient pentru prevenirea pietrelor la rinichi. Însă dintre numeroasele studii efectuate, niciunul nu a ajuns la concluzii decisive, motiv pentru care medicii nefrologi de la Ospedali Riuniti din Bergamo, în colaborare cu Institutul Mario Negri și Consorțiul de Lămâie Siracusa IGP, au demarat un studiu clinic controlat care a implicat peste 200 de pacienți. Studiul ne va permite să verificăm dacă un remediu simplu, cum ar fi o stoarcere zilnică a 3-4 lămâi, ajută la prevenirea pietrelor la rinichi.

De ce sucul de lămâie este atat de important in prevenirea pietrelor la rinichi?

„Acest citrice – răspunde Maria Rosa Caruso, medic nefrolog la Ospedali Riuniti di Bergamo, care conduce studiul – conține 42,9 grame de citrat pe kilogram și este citricele cele mai bogate în această substanță. Și se știe că citratul previne precipitarea calciului în urină, care stă la baza formării de calculi de oxalat de calciu, care reprezintă aproximativ 80% din calculi. „Totuși, pentru a preveni ca aciditatea excesivă a citratului să afecteze smalțul dinților – continuă Caruso – sugerăm diluarea sucului de lămâie în apă și nu recomandăm folosirea lui celor care suferă de reflux gastroesofagian deoarece ar putea accentua arsurile gastrice”.

Cum se face sucul care elimina pietrele la rinichi?

60 ml de suc proaspăt de lămâie de două ori pe zi, în plus se recomandă o dieta săracă in proteine ​​animale si sare care este recomandata persoanelor care sufera de pietre. 

În afară de lămâie, ce alte măsuri alimentare pot fi utile? Răspunsul vine dintr-o recenzie, publicată de Urologic Clinics of North America, realizată de cercetători italieni. Pe lângă factorii de protecție deja cunoscuți, cum ar fi apa, există alții mai puțin cunoscuți care pot avea în schimb un efect negativ, cum ar fi proteinele și mâncărurile gata. „Un consum mare de alimente de origine animală și mâncăruri gata preparate, adesea bogate în sare și foarte calorice – explică Antonio Nouvenne de la Centrul de Calculoză al Universității din Parma, coautor al revistei – crește riscul de calculi prin multe mecanisme. Proteinele animale cresc calciul urinar, oxalatul și acidul uric („blocurile de construcție” ale pietrelor); cu cât consumi mai multă sare, cu atât se găsește mai mult calciu în urină, iar excesul caloric favorizează excesul de greutate, care în sine este asociat cu riscul de pietre. Dacă dieta incorectă este asociată cu un stil de viață sedentar, riscul devine și mai mare: exercițiul fizic contribuie la îmbunătățirea controlului tensiunii arteriale, la creșterea fluxului sanguin renal și la reducerea moleculelor proinflamatorii care stau la baza mecanismelor de inflamație și aderență la epiteliile tractului urinar. de cristale mici care se agrega pentru a forma pietre”.

Importanța apei

O singură recomandare găsește un consens unanim în rândul medicilor și cercetătorilor: pentru a contracara formarea pietrelor la rinichi este esențial să menținem organismul hidratat, luând în alimentație cantitățile potrivite de lichide.
Procedând astfel, substanțele prezente în urină sunt mai diluate, astfel încât există mai puține șanse ca acestea să precipite și să se agregă.

Câtă apă ar trebui să bei

În general, recomandăm un consum de apă de aproximativ 2–3 litri pe zi (inclusiv băuturi și alimente ), astfel încât volumul urinar să fie de 2 litri pe o perioadă de 24 de ore.

Ce să bei în dieta pentru pietre la rinichi?

Băuturi recomandate

Adesea, în prezența pietrelor la rinichi, este indicat să se prefere apa altor băuturi, alegând de preferință ape cu conținut scăzut de minerale sau minim mineralizate, astfel încât să se limiteze aportul de sodiu și calciu, creșterea în care în urină poate favoriza formarea pietrelor.

Băuturi de evitat

Cafeaua, ceaiul și sucurile de fructe (cum ar fi sucul mere sau merișor) sunt alimente bogate în oxalați, de aceea consumul lor trebuie limitat, mai ales în prezența calculilor de oxalat de calciu. 

Alimente recomandate

 • SUCUL DE LAMAIE SI CITRICE: acidul citric continut in aceste alimente poate fi deosebit de util pentru pacientii care sufera de calculi de acid uric, deoarece creste pH-ul urinar si excretia de citrat, factori care reduc formarea de cristale de acid uric decat cistina. 
 • CEAPA: are un efect diuretic puternic si favorizeaza eliminarea acidului uric.
 • Pătrunjel: stimulează apetitul și digestia, favorizează diureza prin eliminarea pietrelor la rinichi mici (renella).
 • ȚELINĂ: are proprietăți diuretice, cu o acțiune eficientă de drenare asupra ficatului și căilor respiratorii; este deci util in caz de pietre la rinichi si insuficienta hepatica.
 • Anghinare, varză, măr și urzici: crește excreția de urină.

Pietre la rinichi: este dieta un factor important?

Importanța dietei pentru pietrele la rinichi este destul de relativă; de fapt, în anumite privințe, rolul nutriției în apariția litiazelor nu a fost încă pe deplin clarificat.

De ce dieta nu este întotdeauna cel mai important factor?

De cele mai multe ori, la baza pietrelor la rinichi există o predispoziție de origine genetică, o boală sau tulburare predispozantă.
În plus, nu toate calculele sunt la fel. Există diferite tipuri, de exemplu:

 • Oxalat de calciu și fosfat de calciu: 70-80% din cazuri
 • Acid uric și urat de calciu: 5-15% din cazuri
 • Mixt: 5-10% din cazuri
 • Infecțios: 10-15% din cazuri
 • Chistice: 1-2% din cazuri.

De asemenea, din acest motiv, nu poate exista o dietă precisă și universală pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi.

Ce sunt pietrele la rinichi?

Pietrele la rinichi sunt mici „pietricele” care se formează în sistemul urinar din cauza precipitării și agregării unor deșeuri din organismul nostru. Sunt definiti ca oxalat de calciu atunci cand sunt alcatuiti din saruri de calciu: acest tip de calcul este cel mai frecvent in randul populatiei, de fapt reprezinta aproximativ 75-85% din calculii urinari in general, de aceea in acest articol ne vom concentra in principal. pe acest tip de pietre la rinichi.

Cauzele pietrelor la rinichi

Există mulți factori de risc care duc la formarea de pietre în tractul urinar:

 • sexul masculin, deoarece această tulburare afectează în principal bărbații;
 • deshidratare (de exemplu, transpirație excesivă, consum redus de lichide sau pierdere crescută, de exemplu în caz de diaree sau vărsături ), deoarece favorizează stagnarea lichidelor;
 • aciditatea urinei, adică cu pH mai mic de 5;
 • predispozitie genetica;
 • infecții cronice ale tractului urinar, cum ar fi cistita
 • tulburări metabolice  (de exemplu,  hipertiroidism, hiperparatiroidism, obezitate);
 • dieta proasta;

Pietre la rinichi: Ce alimente ar trebui să evit?

 • Alcool și băuturi spirtoase, inclusiv vin și bere;
 • Băuturi dulci și băuturi răcoritoare, cum ar fi apa tonică, cola, sifon de portocale, ceai cu gheață etc. dar si sucuri de fructe, pentru ca contin in mod natural zahar (fructoza) chiar daca pe ambalaj scrie “fara zahar adaugat”;
 • Ape foarte bogate in sodiu;
 • Suplimente sportive, deoarece conțin concentrații mari de sare;
 • Alimente conservate în sare, conserve sau saramură, uscate sau afumate, nuci și extracte de carne deoarece conțin cantități mari de sare;
 • Fast-food sau  junk food  (burggeri cu sosuri elaborate și bacon, nuggets de pui prăjiți, nuggets prăjiți de brânză procesată etc.), deoarece aceste alimente pot conține grăsimi (trans) care, dacă sunt consumate în exces, pot dăuna sănătății, chiar și grave. cele. Grăsimile trans sunt prezente și în multe produse preparate industrial sau artizanal și în preparatele gata preparate, motiv pentru care cel mai bine este să citiți cu  atenție etichetele nutriționale și să evitați alimentele care includ cuvintele „grăsimi vegetale hidrogenate” printre ingrediente;
 • Gustări sărate precum chipsuri, floricele de porumb, covrigei, alune etc.;
 • Alimente prajite, in aluat si sosuri;
 • Condimente grase precum untul, untura, smantana, margarina etc.;
 • Organe de animale (de exemplu, ficat, rinichi), carne grasă și vânat;
 • Moluște și crustacee;
 • Cârnați cu un conținut ridicat de grăsimi saturate precum salam, cârnați, mortadela etc., pe lângă părțile grase ale cărnii (cu grăsime vizibilă).

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *