Rolul glandei tiroide si cum influenteaza greutatea corporala


Glanda tiroida, printre cele mai mici organe ale corpului, insa cu un impact mare asupra intregului organism, este situata la baza gatului, se prezinta sub forma de fluture si nu depaseste 30 de grame la adult. Alcatuita din doi lobi – fiecare lob avand o lungime nu mai mare de 5 cm – tiroida produce hormoni importanti, care sunt secretati in sange si transportati, apoi, in fiecare tesut din organism. Acesti hormoni tiroidieni ajuta organismul sa foloseasca energia, sa isi mentina temperatura constanta, ajutand creierul, inima, muschii, dar si alte organe sa functioneze corespunzator.

Glanda tiroida, printre cele mai mici organe ale corpului, insa cu un impact mare asupra intregului organism, este situata la baza gatului, se prezinta sub forma de fluture si nu depaseste 30 de grame la adult.

Alcatuita din doi lobi – fiecare lob avand o lungime nu mai mare de 5 cm – tiroida produce hormoni importanti, care sunt secretati in sange si transportati, apoi, in fiecare tesut din organism.

Acesti hormoni tiroidieni ajuta organismul sa foloseasca energia, sa isi mentina temperatura constanta, ajutand creierul, inima, muschii, dar si alte organe sa functioneze corespunzator.

Legatura dintre glanda tiroida si greutate

Exista o relatie complexa intre boala tiroidiana, greutatea corporala si metabolism. Hormonul tiroidian regleaza metabolismul atat la animale, cat si la oameni. Metabolismul este determinat prin masurarea cantitatii de oxigen utilizata de organism pe o anumita perioada de timp. Daca masurarea se face in repaus, este cunoscuta sub numele de rata metabolica bazala (BMR). Intr-adevar, masurarea BMR a fost unul dintre primele teste utilizate pentru a evalua starea tiroidiana a unui pacient.

Pacientii ale caror glanda tiroida nu functiona corespunzator au avut valori scazute ale BMR, iar cei cu glande tiroidiene hiperactive au avut valori crescute ale BMR. Studiile ulterioare au asociat aceste observatii cu masuratori ale nivelurilor hormonilor tiroidieni si au aratat ca nivelurile scazute ale hormonilor tiroidieni au fost asociate cu valori scazute ale BMR, iar nivelurile ridicate ale hormonilor tiroidieni au fost asociate cu BMR. Majoritatea medicilor nu mai folosesc BMR din cauza complexitatii in efectuarea testului si pentru ca BMR este supus multor factori, altii decat starea tiroidiana.

Afectiunile tiroidiene – Si cum pot afecta greutatea

Doua probleme comune ale tiroidei sunt hipertiroidismul si hipotiroidismul. Par doi termeni complicati, motiv pentru care ii analizam pentru a intelege ce inseamna.

  • Legatura dintre hipertiroidism si greutate

Persoanele cu hipertiroidism au o tiroida hiperactiva. Practic, glanda tiroida produce prea mult din unul dintre hormoni. Acest lucru poate accelera metabolismul, ceea ce poate duce la scaderea nedorita in greutate si la batai rapide sau neregulate ale inimii. Mai ales daca tiroida este extrem de hiperactiva, poate fi necesara cresterea aportului de calorii in scopul mentinerii unei greutati corporale sanatoase.

Se recomanda anumite suplimente care sustin sanatatea tiroidei, descrise in detaliu aici https://www.drogheriavara.ro/blog/5-suplimente-care-sustin-sanatatea-tiroidei.html

Metabolismul unui pacient cu o glanda tiroida hiperactiva este mult mai alert. Asta inseamna ca si arderile lui sunt mai rapide, ceea ce poate duce la o scadere in greutate, chiar si in cazul mentinerii aceluiasi aport caloric. In hipertiroidism, exista si cazuri in care se poate mari apetitul, situatie in care greutatea pacientului poate ramane aceeasi in ciuda arderilor rapide. Sub tratament antitiroidian, metabolismul se regleaza, iar scaderea in greutate este oprita.

  • Legatura dintre hipotiroidism si greutate

Pe de alta parte, daca hormonii tiroidieni nu sunt suficienti, pacientul sufera de hipotiroidism. In acest caz, glanda tiroida nu produce suficienti hormoni pentru organism. Ca urmare, metabolismul incetineste – se instaleaza senzatia de oboseala, apar probleme in tolerarea temperaturilor reci si este favorizata cresterea in greutate.

Un pacient cu hipotiroidism retine apa si sare in tesuturi, de unde si cresterea in greutate. In orice caz, afectiunile glandei tiroide nu duc la obezitate. In astfel de situatii, cresterea considerabila in greutate este rara – in general, hipotiroidismul provocand un castig de 2 – 4 kilograme. Odata ce hipotiroidismul este diagnosticat si tratat cu terapia de substitutie hormonala, tendinta de ingrasare dispare.

Pacientii care sufera de hipertiroidism sau de hipotiroidism si au kilograme in plus sau in minus vor urma tratamentul recomandat de medicul specialist, pentru reglarea activitatii glandei tiroide si, implicit, a metabolismului.

Pentru reducerea indicelui de masa corporala, cat si pentru mentinerea greutatii, este recomandata o alimentatie bazata pe legume, fructe, cereale integrale, peste si carne slaba – ca de altfel, saraca in zaharuri, alimente de tip fast-food si produse de patiserie.

Din rutina zilnica a pacientului cu afectiuni ale glandei tiroide nu trebuie sa lipseasca exercitiile fizice cu rol in arderea grasimilor si accelerarea metabolismului.

Ca adjuvant in afectiunile tiroidiene, Drogheria Vara (drogheriavara.ro) recomanda administrarea de suplimente glanda tiroida bazate pe ingrediente naturale, cu actiune eficienta, ce sustin sanatatea sistemului limfatic si starea sanatoasa a celulelor din corp.


0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *