Leacuri din batrani pentru constipatie (remedii naturiste)


Remediile naturale pentru constipație sunt primele soluții care se propun în prezența acestei tulburări larg răspândite de defecare.
Mai exact, remediile naturiste impotriva constipatiei constau in: interventii comportamentale, interventii alimentare, preparate din plante cu efect laxativ si alte remedii speciale, care nu pot fi incadrate in nici una din categoriile anterioare.

Pe scurt

Cele mai recomandate alimente in caz de constipatie sunt cele care contin o cantitate buna de fibre, in special fibre solubile si nefermentabile. Acestea includ: fructe (prune uscate, caise uscate), legume proaspete, leguminoase, cereale integrale și semințe de in.

Unele remedii naturale care pot fi ușor preparate acasă pentru a combate constipația includ:

 • Înmuiați câteva semințe de in într-un pahar cu apă seara înainte de a merge la culcare. Dimineața se va fi format o masă gelatinoasă care, la băutură, ar trebui să faciliteze evacuarea.
 • Consumul de apă caldă și lămâie dimineața, pe stomacul gol, după trezire, ar trebui să stimuleze curățarea intestinului.
 • Pentru combaterea constipatiei, exista diferite tipuri de produse care contin un ingredient activ impotriva constipatiei: de la laxative osmotice precum semintele de psyllium, care atrag apa in intestin, crescand volumul scaunului, pana la uleiul de ricin. precum peretta. 
 • Smochinele, aliați naturali validi care, mai ales dacă sunt consumate uscate, asigură o cantitate mare de fibre alimentare care facilitează evacuarea.
 • Nalba, un cunoscut antiinflamator intestinal care are și o acțiune laxativă blândă deoarece este bogată în mucilagii care formează un fel de gel care facilitează defecația.
 • Senna, „reeducator” al intestinului leneș datorită prezenței ingredientelor active care irită ușor mucoasa gastrointestinală, favorizând astfel evacuarea.
 • Frangula, care în scoarța sa conține glicozide antrachinonice care stimulează peristaltismul intestinal
 • Lemnul dulce, care este un aliat natural al tulburărilor de colon iritabil și în caz de constipație datorită funcției sale laxative ușoare.

3 remedii naturale impotriva constipatiei si balonarii abdominale

Iată câteva sfaturi valoroase despre cum să lupți împotriva constipației urmând obiceiuri bune și luând produsele potrivite pentru constipație:

1. Urmează o dietă echilibrată
. Dieta este esențială nu numai pentru a preveni și combate constipația, ci și pentru a rămâne sănătos. Prioritați o dietă bogată în fibre, prin urmare consumați în mod regulat fructe, legume și cereale integrale, de preferat făinurilor rafinate. Consumați leguminoase de două ori pe săptămână și iaurt în fiecare zi. Limitați cafeaua, ceaiul, alcoolul, brânzeturile fermentate, prăjite și grase.

2. Luați fermenti lactici probiotici. Fermentii lactici împotriva constipației sunt foarte eficienți: de fapt, aceștia contracarează alterarea florei bacteriene și îmbogățirea „bacteriilor bune” sunt fundamentale în restabilirea funcționalității intestinului. Factori precum stresul, dieta și tratamentul farmacologic îi pot modifica de fapt funcționarea. Cele mai eficiente microorganisme sunt cele din genurile Lacotobacillus, Lactococcus, Leuconostoc, Podiococcus și Streptococcus. Unele sunt deja prezente în intestinul nostru, precum probioticele, altele le luăm cu iaurt sau suplimente.

3. Bea ceaiuri laxative din plante. Ceaiurile din plante pentru constipație ajută la menținerea funcționalității intestinului, stimulând peristaltismul și favorizând evacuarea fără a provoca diaree și dureri abdominale, atâta timp cât sunt luate seara înainte de culcare. Printre cele mai bune ceaiuri din plante împotriva constipației și a burticii umflate, le găsim pe cele pe bază de ierburi, precum lemnul dulce, feniculul, fructele de soc, păpădia, nalba, anasonul și aloea.

Ceaiurile din plante pentru constipație

Ceai de rubarbă impotriva constipației

Această băutură tipic de vară, care poate fi preparată acasă sau cumpărată gata preparată, poate face foarte mult împotriva constipației, datorită proprietăților sale laxative.
Deși încă lipsesc anumite dovezi clinice, pe lângă faptul că este un laxativ stimulant, această plantă ar ajuta și la atenuarea disfuncției gastrointestinale.

Ceai de aloe vera

Aloe vera este o plantă foarte benefică pentru organism, din diferite puncte de vedere. Cel mai bine cunoscut pentru că dă alinare pielii după o arsură solară, se pare că sucul său poate fi util și pentru ameliorarea constipației.

De fapt, printre proprietățile sale se numără și cea de a fi laxativ și stimulator. Adăugarea unui pic de suc de aloe la ceaiul tău este, prin urmare, o idee excelentă, mai ales dacă băutura pe care o prepari este fierbinte, deoarece, prin aceasta, crește stimulul care induce defecarea și scaunele se înmoaie, făcându-le mult mai ușor de eliminat.

Ceai de Senna

Senna este o plantă care aparține familiei de plante tropicale, iar florile și fructele sale au fost folosite de secole în medicina populară pentru ameliorarea constipației.

Tocmai pentru că frunzele sale au o puternică putere laxativă, acest ingredient este adesea prezent în ceaiuri și ceaiuri din plante destinate celor cu probleme de acest tip. Acțiunea sa afectează mușchii colonului și stimulează contracțiile care pot facilita evacuarea.

Senna provoacă de obicei o mișcare intestinală în decurs de 6 până la 12 ore de la ingerare, așa că bea un ceai preparat cu acest ingredient seara poate încuraja o mișcare bună a intestinului în dimineața următoare.

Dar ai grijă să nu exagerezi. Luarea unor doze excesive de sennă pentru o perioadă prelungită poate provoca leziuni hepatice ușoare până la moderate , motiv pentru care este mai bine să nu beți ceai din acest ingredient în fiecare zi și să consultați medicul înainte de a-l lua.

Ceai de cascara

Cascara este un ingredient care este extras din scoarța uscată și îmbătrânită a Rhamnus purshiana, un tip de arbust spinos originar din America de Nord. La fel ca senna, este folosită în mod obișnuit pentru a contracara constipația, dar poate provoca leziuni hepatice dacă este luată în exces. Pentru a evita efectele secundare, care ar putea include crampe abdominale și dezechilibru electrolitic, se recomandă, prin urmare, să nu îl utilizați mai mult de o săptămână consecutiv.

Similar cu senna, rubarba și aloe, cascara ajută colonul să miște materialul fecal prin sistemul digestiv 

Cel mai obișnuit mod de a-l lua este sub formă de ceai, care atunci când este băut stimulează mușchiul colonului să se contracte mai regulat și mai viguros.

Ceai negru sau ceai verde

Cofeina este un ingredient care poate stimula și evacuarea și din acest motiv ceaiul negru, care este deosebit de bogat în el, este excelent pentru combaterea constipației.

Din același motiv, ceaiul verde este și el deosebit de util, chiar dacă procentul de cofeină conținut în acesta este mai mic decât cel găsit în ceaiul negru.

Ceaiul negru și ceaiul verde provin ambele din planta Camellia sinensis, dar pentru a crea ceaiul negru frunzele sunt uscate și fermentate, proces care le conferă o aromă mai bogată și o culoare mai închisă.

Cofeina acționează ca un stimulent al contracțiilor intestinale și din acest motiv multe persoane simt nevoia să meargă la baie după ce au băut o ceașcă de cafea, mai ales dimineața.

Datorită prezenței flavonoidelor, cofeina combate, de asemenea, inflamația și susține funcția imunitară sănătoasă, cu toate acestea, are și contraindicații, cum ar fi creșterea problemelor de somn. Tot in acest caz, prin urmare, cel mai bine este sa nu depasiti cu ceai negru sau ceai verde.

Ceai de fructe

Unele ceaiuri cu aromă de fructe ar putea ajuta, de asemenea, la ameliorarea constipației. Fructele cu sâmburi precum piersici, cireșe sau prune conțin un zahăr numit sorbitol, care poate declanșa secreția de lichide în intestin și, prin urmare, are efect laxativ.

Aceasta este una dintre cele mai simple soluții, deoarece există multe ceaiuri de fructe pe piață și prepararea lor acasă este, de asemenea, destul de simplă.

Leacuri din batrani pentru constipatie

 • Bea apă în cantități adecvate. Consumul de apă este esențial pentru buna funcționare a întregului organism, inclusiv a sistemului gastrointestinal.
  La nivel intestinal, hidratarea corectă favorizează mecanismul de peristaltism și evacuarea consecutivă a fecalelor.
  Importanta apei in tratarea constipatiei nu este surprinzatoare daca ai in vedere ca scaunele de o consistenta considerata normala sunt formate din 75% apa (deci cu mult peste jumatate).
  Cum și când: pentru a combate constipația, doza zilnică minimă de apă este de 2 litri; practicarea sportului, munca grea si activitati recreative care necesita un anumit efort fizic implica evident o crestere a volumului de apa care trebuie consumata zilnic.
 • Luați o cantitate adecvată de fibre alimentare. Fibrele alimentare se găsesc în principal în: fructe, legume proaspete, leguminoase, cereale integrale, tărâțe, fructe uscate, semințe de in și tuberculi. Bătrânii obișnuiau sa consume fructe uscate, precum prune uscate, caise uscate, etc, pentru a combate constipația.
Fibre alimentare solubileFibre alimentare insolubile
Orz, Ovăz și tărâțe de ovăz, secarăFructe, Legume cu rădăcină, cum ar fi cartofii sau morcovii, Leguminoase, Fructe proaspete (mere , prune, fructe de pădure , prune , pere , piersici etc.), Ceapa, Semințe de psylliumTărâţe, Cerealele integrale ( pâine integrală, paste integrale etc.), Legume cu frunze verzi, Fructe uscate, Seminte de in

Preparate din plante: laxative naturale

Dintre preparatele din plante cu efect laxativ sunt indicate cel mai frecvent următoarele: suplimente de fibre solubile (pe bază de guar, gumă guar, glucomanan etc.), ceaiuri de plante laxative pe bază de frangula și semințe de in întregilaxative antrachinonice (suc de aloe, etc.). cascara, senna, rubarba etc.) si medicamentele emoliente nalba si marshmallow (NB: are o usoara putere laxativa).
În ceea ce privește laxativele antrachinonice (care sunt produse cu o anumită putere), este important de subliniat că utilizarea lor nu trebuie să continue mai mult de două săptămâni și că între aporturile individuale ale acestor produse trebuie să treacă cel puțin 3 zile. Nerespectarea acestor recomandări poate duce la apariția iritației colonului, hipotonie a mușchilor netezi intestinali și, în unele cazuri, hipokaliemie și melanoză; Nu trebuie subestimată dependența psihologică de utilizarea acestor laxative, dependență greu de corectat.

Intervenții comportamentale pentru a combate constipația

Remediile pentru constipația comportamentală includ:

 • Nu amâna actul de a face nevoile. Suprimarea sau amânarea nevoii de a defeca este un obicei prost, care riscă să inhibe nevoia de a goli rectul.
  Prin urmare, atunci când apare necesitatea menționată mai sus, este indicat să mergeți cât mai curând la baie, de îndată ce condițiile sociale o permit.
 • Evitați să faceți eforturi mari pentru a face nevoile. Forțarea defecației riscă să compromită coordonarea normală între mecanismele fiziologice implicate în evacuarea fecalelor și anume: contracția ampulei rectale, contracția mușchilor planșeului pelvin și relaxarea sfincterului anal intern (involuntar) și a sfincterului anal extern (voluntar). În lumina acestui fapt, odată ajuns în baie, este important să se obțină o evacuare naturală prin așteptarea stimulului potrivit, fără efort excesiv 
 • Practicați exerciții fizice în mod regulat. Studiile științifice au arătat că activitatea fizică, în special alergarea și mersul rapid, promovează motilitatea intestinală; cu alte cuvinte, menținerea fizică activă este o modalitate de a stimula mușchii intestinului, responsabili de procesul de peristaltism.
  În mod clar, exercițiul fizic este benefic, în comparație cu constipația, dacă este practicat consecvent; practica sa ocazională, de fapt, este de puțin ajutor.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *