Fenilalanina: de ce acest aminoacid este atât de important


Fenilalanina: de ce este importantă în corpul nostru și cum ar trebui să fie luată. Să încercăm să înțelegem ceva mai mult despre această moleculă importantă aparținând familiei de aminoacizi.

Suplimentele de fenilalanină sunt propuse pentru a trata depresia, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), boala Parkinson, durerea cronică, osteoartrita, artrita reumatoidă, simptomele de sevraj de alcool și vitiligo. Cu toate acestea, mecanismul lor de acțiune nu a fost clarificat.

Fenilalanina este un aminoacid esențial care se găsește în proteinele animale și vegetale. Trebuie luat prin dietă, deoarece organismul nu este capabil să-l sintetizeze în mod autonom.

Joacă un rol cheie în producerea a numeroși hormoni, enzime și diferite proteine. Important este să-l luăm în cantitățile potrivite, deoarece, după cum vom vedea, atât un exces, cât și o deficiență ar putea fi problematice.

Mai exact, la nivel chimic, este un alfa-aminoacid de tip aromatic, neutru și hidrofob.

Funcțiile fenilalaninei

Atât de multe și diferite sunt funcțiile acestui aminoacid.

 • Intervine în procesul de sinteză a  melaninei, pigmentul responsabil de culoarea pielii noastre.
 • Sintetizează  tirozina,  precursor al hormonilor tiroidieniLa rândul său, tirozina acționează ca un precursor al unor neutrotransmițători importanți. Sa vorbim despre  adrenalina, noradrenalina,  serotonina,  dopamina , substante responsabile de bunastarea noastra psiho-fizica.
 • Reglează senzația de sațietate: un alt rol cheie îl joacă producția unui hormon numit colecistochinină-pancreozimină. Acesta din urma stimuleaza secretia de insulina promovand astfel senzatia de satietate. Așa se explică de ce este folosit și pentru tratamentul obezității și al foamei nervoase.
 • Tratament pentru vitiligo: deoarece reglează producția de melanină, s-au obținut rezultate bune și pentru tratamentul vitiligo. Aceasta din urmă este o patologie a pielii care produce pete fără pigmenți.
 • Antidepresiv: intervenind în producerea diverșilor neurotransmițători ai dispoziției, este adesea administrat ca supliment pentru tratamentul depresiei .

Fenilcetonurie: Ce este?

Atunci când organismul nu poate metaboliza fenilalanina pentru a o transforma în tirozină, apare o tulburare genetică gravă numită fenilcetonurie.

Cauza se găsește în absența unei enzime specifice numită fenilalaninhidroxilază. Drept urmare, aminoacidul ajunge să se acumuleze în exces în organism.

Această patologie afectează întregul sistem neurologic și cutanat. Din păcate, în cazurile cele mai extreme, poate duce la probleme motorii și retard mintal.

Deoarece este o afecțiune moștenită, dacă este detectată de la naștere, poate fi tratată mai bine. Acest lucru ajută la reducerea severității simptomelor.

Fenilalanina în alimente

La fel ca toți aminoacizii esențiali, fenilalanina trebuie, de asemenea, consumată printr-o dietă corectă. Este, în general, răspândit și bine distribuit în alimentație, deci nu apar stări de carență.

Îl găsim în primul rând în laptele matern, deci prima sursă de nutrienți pentru nou-născuți. Dar, în general, este prezent în toate alimentele bogate în proteine: printre acestea, carne, produse lactate, brânzeturi și ouă. De asemenea, este prezent în organe (în special ficat), pește, leguminoase ( în special soia și fasole) și din nou în fructe uscate, cum ar fi migdale și nuci.

Aspartam și fenilalanină

Aspartamul, un îndulcitor industrial foarte răspândit, comercializat ca ingredient alimentar, merită o discuție separată. Acesta este compus dintr-o moleculă de fenilalanină și una de acid aspartic.

Reuseste sa se indulceasca cu o putere considerabil mai mare decat zaharoza obisnuita.

Acesta este de fapt compus dintr-o moleculă de fenilalanină și una de acid aspartic.

Vă spunem despre asta pentru că cei care suferă de fenilcetonurie ar trebui să evite consumul tuturor acelor alimente și băuturi care conțin această substanță. Nu este surprinzător, prezența sa este clar indicată printre valorile nutriționale și evidențiată.

Supliment de fenilalanina

Pe piață există suplimente pe bază de fenilalanină care pot fi achiziționate fără prescripție medicală. Cu toate acestea, este întotdeauna mai bine să vă consultați mai întâi cu medicul de familie pentru orice contraindicație.

Se găsesc 3 forme diferite :

 • L-fenilalanina: cea disponibilă în natură.
 • D-fenilalanina: este sintetizata in laborator pentru a contracara formele de deficit.
 • DL-fenilalanina: născută din unirea celor două forme, D și L. Astăzi este folosită pentru a trata obezitatea și vitiligo.

Efecte secundare

Aceste produse sunt foarte descurajate pentru cei care suferă de următoarele patologii:

 • Schizofrenie: simptomele tipice (halucinații și iluzii) pot suferi o agravare evidentă.
 • Migrenă și greață: tot în acest caz suplimentul poate amplifica simptomele.
 • Hipertensiune arterială: poate apărea o creștere suplimentară a tensiunii arteriale.
 • Interacțiuni cu medicamente: dacă luați medicamente, consultați-vă medicul în prealabil pentru a evita efectele secundare neplăcute.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *