Este indicat să mănânci fructe cu sau fără coajă?


Când vorbim despre „natural”, vorbim adesea și despre mâncarea alimentelor oferite de natură. Dar este întotdeauna o soluție validă? Iată răspunsul la întrebarea: „ fructe cu coajă sau fără? 

Fructele, după cum știm cu toții, reprezinta cele mai importante categorii de alimente pentru bunăstarea noastră. Nimic mai bun decât să fii într-o situație ideală în care culegi un fruct dintr-un copac, sănătos, și îl mănânci direct cu coaja, fără măcar să-l speli, savurându-i gustul…

Dar este întotdeauna recomandabil, sau mai degrabă este indicat , în general, să consumi fructe direct cu coaja, cu sau fără spălare? Să facem o mică analiză a subiectului, încercând să înțelegem ce se poate face mai bine la sfârșitul meselor noastre.

Fructe cu coaja sau fara: ce spun nutritionistii

Să începem prin a spune că mulți nutriționiști recomandă consumul de fructe direct cu coaja. Această indicație se bazează pe analize chimice ale fructului în sine, unde se descoperă că în coajă se găsesc vitaminele , sărurile minerale și mai ales fibrele fructului (mă gândesc la măr). Și acest lucru este de netăgăduit, este adevărat.

Coaja este un mecanism de apărare al plantei , similar cu ceea ce este pielea pentru noi. Iar pielea este adesea mai bogată în nutrienți decât interiorul – gândiți-vă la un pui: pielea este mult mai gustoasă și mai gustoasă decât mușchiul, pieptul sau coapsa.

Fiber si o fiber nu?

Ceea ce este important de menționat este că coaja conține în mare parte fibre . Este bine pentru toată lumea? Nu, este bine doar pentru unii dintre noi . Fibrele nu sunt digerate de organismul nostru, ci doar de organismele animale precum vacile sau oile (care au bacterii care le digera pentru ele) prin urmare faptul de a consuma fibre nu ne aduce niciun avantaj din punct de vedere energetic. Mai mult decât orice, se „umple” fără să hrănească, iar nedigerate iau puțin mai mult din intestin.

Prin urmare, dacă o persoană ține dietă , nicio problemă, într-adevăr este binevenită; chiar dacă o persoană este constipată, deoarece acestea cresc expulzarea apei în intestin și fac scaunele mai moi.

Dar pentru cei cu probleme de absorbție, sau colon iritabil , ar fi bine să pună cât mai puține fibre în dietă. Deci aceste substanțe sunt bune dar numai până la un anumit punct, depinde de situația noastră. Și din situația noastră depinde dacă este mai bine să mănânci fructe cu coajă sau nu.

Intrebarea de igiena

Și apoi mai este o problemă care nu trebuie subestimată: faptul că coaja este murdară. Este o barieră defensivă și este murdară de pământ zburător, impurități din aer, bacterii și, bineînțeles, pesticide pe care fermierii le răspândesc peste el. Și aceste bune nu se întâmplă niciodată. Nu.

În acest caz, nici măcar o spălare bună nu ajută la îndepărtarea lor, deoarece acestea sunt parțial absorbite de fructe, așa că trebuie să îndepărtați și puțină pulpă, iar acest lucru se face doar cu un cuțit sau un decojitor , curățând bine fructele.

Pe scurt, fructele tratate trebuie evitate sa il consumi cu coaja tocmai din aceasta cauza.

În concluzie

Din aceste motive, daca vrei sa mananci fructe cu coaja, macar alege-l pe cel fara pesticide, cel bio, evitand aceasta problema. Apoi, alegerea de a lăsa sau îndepărta coaja este lăsată exclusiv la nevoile tale: dacă ai nevoie de fibre pentru organism, pe baza indicațiilor medico-nutriționale, consumă fibre organice cu fructe. Dacă aveți îndoieli, curățați-l .

Reprezinta un mic procent din fruct, in unele cazuri este necomestibil ( banana , nuca de cocos , dar si portocala, care este amar) si riscam sa luam substante care ar putea fi mai nocive decat beneficiile pe care ni le aduce.

Dacă punem pericolele și beneficiile pe o scară, cu excepția cazurilor speciale, balanța se înclină de partea pericolelor, chiar dacă doar puțin. Deci de ce să riști? Cuțit în mână…


0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *