Ce trebuie să știți despre intoleranța la lactoză, una dintre cele mai frecvente intoleranțe


Printre cele mai frecvente intoleranțe alimentare se numără intoleranța la lactoză , care se manifestă printr-o serie de simptome printre care dureri abdominale, balonare, diaree și flatulență, migrenă și indigestie. Această formă de intoleranță la laptele matern se manifestă deja în primele luni de viață , sau poate apărea la vârsta adultă prin luarea laptelui de vacă și nu și este adesea însoțită de pierderea poftei de mâncare, greață și chiar vărsături abundente.

Când apar primele simptome, este indicat să contactați medicul de familie care vă poate solicita testul pentru a pune un diagnostic de intoleranță la lactoză: este testul respirator . Uneori, această tulburare poate apărea pe perioade scurte, poate ca urmare a altor patologii precum boala inflamatorie intestinală acută sau după ce a suferit o intervenție chirurgicală gastrointestinală. În acest caz, o dietă ad-hoc va fi suficientă pentru a readuce organismul la normal.

Odată ce s-a constatat prin teste medicale că sunt intolerante la lactoză , începe tratamentul. Nu este altceva decât o dietă de excludere care are ca scop înlocuirea tuturor alimentelor care conțin lactoză cu produse fără lactoză, sau alimente fermentate și deci natural fără lactoză.

Să vedem cauzele recunoscute și remediile pentru a reduce disconfortul cauzat de aportul de lactoză.

Intoleranța la lactoză: ce este?

Când vorbim despre intoleranța la lactoză în medicină ne referim la faptul că organismul nu este capabil să digere lactoza, un zahăr prezent în lapte (al tuturor mamiferelor chiar dacă în procente diferite) în toate derivatele din lapte.

La subiectii sensibili la acest zahar, daca un aliment care il contine este ingerat, in cateva ore vor aparea unele simptome sau tulburari gastrointestinale tipice intolerantelor alimentare.

Nu este o reactie alergica care in schimb ar provoca o reactie imediata la produsul consumat, ci sunt afectiuni precum diaree, dureri de stomac, umflaturi intestinale… mai mult sau mai putin grave.

La subiectii sensibili la lactoza, organismul este practic lipsit sau deficitar in enzima intestinala lactaza. Dar să vedem ce este lactoza și unde o găsim.

Ce este lactoza

Lactoza, sau zahărul din lapte, este o dizaharidă care se găsește în laptele de mamifere și în toate produsele lactate. Este format din glucoză și galactoză.

Pentru a absorbi lactoza, organismul trebuie sa fie asigurat cu lactaza, o enzima care permite digestia lactozei: daca aceasta lipseste, apare incapacitatea de a absorbi lactoza.

În ce alimente se găsește lactoza?

Lactoza este prezentă în cantități variabile în laptele de mamifere și în toate derivatele din lapte, cum ar fi iaurtul și brânza proaspătă. Se reduce semnificativ la brânzeturile maturate, atât de mult încât de exemplu Grana Padano în vârstă de 24 de luni este practic lipsită de el.

Pe lângă alimentele derivate din lapte însă, astăzi lactoza este folosită industrial pentru prepararea multor produse conservate, de exemplu în mezeluri, gnocchi de cartofi, budinci gata preparate, pâine, supe, bomboane și diverse dulciuri.

În cele din urmă, se găsește ca excipient în diferite produse farmaceutice. Pe scurt, pentru cei care nu sunt toleranți la lactoză este foarte important să citească mereu etichetele care arată ingredientele.

Intoleranță la lactoză: cine suferă de ea

Astăzi, mulți adulți, aproximativ 65%, prezintă o anumită formă de intoleranță la lactoză în timpul vieții.

Pe baza acestor date, teoria care împarte lumea științifică conform căreia mamiferele își pierd capacitatea de a digera lactoza după înțărcare este din ce în ce mai răspândită.
Prin urmare, conform acestei teorii, este normal ca oamenii și mamiferele în general să manifeste intoleranță la acest zahăr la vârsta adultă, în ciuda faptului că evoluția a încercat să adapteze organismul la digerarea lactozei pentru comoditatea furnizării de 10.000 de ani deja.

Astăzi, pe baza statisticilor, se poate spune că unele etnii și unele regiuni sunt mai intolerante la lapte decât altele.
Problema este în general mai răspândită în rândul asiaticilor și orientalilor, în timp ce europenii sunt în general mai rezistenți decât alte populații.

În Italia implică 54% din oameni și privește Sardinia cu o intensitate deosebită.

Intoleranța la lactoză: cauze 

Care sunt cauzele intoleranței la lactoză? După cum am menționat, lipsa sau deficiența enzimei lactază este responsabilă pentru descompunerea lactozei în zaharuri simple (galactoză și glucoză).

Uneori, pe de altă parte, lipsesc și enzimele proteolitice care determină digestia proteinelor din lapte.

Clasificarea intoleranțelor la lactoză

Există diferite cauze și diferite stadii ale intoleranței la lactoză.
Intoleranța poate fi

 • genetica: adica organismul nu este capabil sa produca suficient din enzima lactaza de la nastere: tulburarea se manifesta in general incepand din perioada de intarcare.
 • dobândit: adică apare la orice vârstă, ca o consecință a patologiilor, leziunilor și inflamațiilor intestinului, din cauza terapiilor antibiotice îndelungate. Este o sensibilitate care poate fi rezolvată cu o dietă adecvată.

În medicină, sunt definite patru tipuri de intoleranță la lactoză:

 • primar, cel mai frecvent, scăderea enzimei lactază are loc la sfârșitul copilăriei și crește odată cu vârsta
 • secundar din cauza leziunii intestinului subțire
 • afectarea dezvoltării care apare în timpul dezvoltării poate apărea la nou-născuții prematuri, dar de obicei se îmbunătățește în timp
 • congenital este o formă genetică rară în care se produce puțină lactază de la naștere.

Intoleranță la lactoză: simptome

Simptomele care apar în câteva ore la persoanele sensibile la lactoză sunt în primul rând tulburări gastrointestinale, cum ar fi

 • umflarea abdomenului
 • Crampe abdominale
 • flatulență
 • diaree
 • greaţă
 • vărsături

Simptomele sunt mai severe în funcție de cantitatea de lactoză administrată și de deficitul de enzime prezent. Există de fapt cazuri de digestie proastă a laptelui, dar nu de intoleranță, cazuri de capacitate de a digera cantități mici de produse lactate.

Cu toate acestea, trebuie subliniat că această intoleranță alimentară nu provoacă leziuni ale sistemului digestiv, dar simptomele sunt foarte enervante, atât de mult încât adesea duc la

 • inapetenţă
 • astenie
 • pierdere în greutate

Cum se face diagnosticul?

La primele simptome de intoleranță la lactoză, recomandăm o vizită la medic care trebuie să solicite un test de respirație pentru a realiza diagnosticul : acest test de respirație evaluează concentrația de hidrogen din aerul expirat după ce a consumat alimente cu lactoză.

Fermentarea zahărului ingerat produce hidrogen care este prompt reabsorbit de pereții intestinali și eliminat prin respirație: dacă este prezentă intoleranță la lactoză, testul va evidenția o concentrație de hidrogen în aerul expirat.

Intoleranța la lactoză: remedii

Lactoza este prezentă în toate laptele de mamifere (lapte de vacă, de măgar sau de capră ). Excluderea laptelui din alimentatie ar putea fi singura solutie la problema… dar din moment ce nu este o alergie alimentara ci doar o intoleranta, pot fi implementate metode si remedii care pot rezolva parțial problema.

Primul pas dupa diagnostic este cu siguranta sa contactati un nutritionist care poate alege cea mai potrivita dieta pentru a exclude si apoi a reintegra laptele.De fapt s-a constatat ca ingerarea laptelui cu alte ingrediente precum cereale sau cacao de exemplu ii poate imbunatati tolerabilitatea.

Dar ce ar trebui să mâncăm dacă suntem intoleranți la lactoză?

Ce să mănânce

În cazurile confirmate de lipsă a enzimei lactază, în primul rând este necesară eliminarea laptelui și a derivaților acestuia până la dispariția simptomelor și apoi încercarea de a le integra puțin câte puțin în alimentație.


One Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *