Care sunt diferențele dintre proteinele animale și cele vegetale?


Calitatea unei proteine ​​se calculează pe valoarea biologică, adică pe compoziția profilului său de aminoacizi: dacă conține toți aminoacizii esențiali.

Proteinele sunt responsabile pentru hipertrofia musculară și creșterea forței musculare, precum și pentru repararea și vindecarea micro-leziunilor produse în miofibrilele musculare în timpul efortului fizic.

Care sunt mai bune: animale sau vegetale

În termeni generali, pentru același aport de proteine, sursa proteinei va fi indiferentă.

Unii oameni justifică consumul de proteine ​​de origine animală din cauza valorii lor biologice ridicate, iar acest lucru este adevărat.

Să ne amintim că, din cei 20 de aminoacizi folosiți pentru sinteza structurilor mai complexe, doar aminoacizii esențiali trebuie încorporați prin dietă.

Și tocmai în acest moment am putea „închide” dezbaterea despre care este cel mai bun tip de proteină:

Într-o dietă cât mai variată și bogată – în care nu s-au stabilit limite restrictive – trebuie încorporate atât alimentele vegetale, cât și alimentele de origine animală.

Recomandări privind doza de proteine ​​în funcție de tipul de persoană

grupVarsta [ ani ]Proteine ​​[g/Kg]
Bebelus7-12 [luni]1
Copii1-30,87
4-80,76
Bărbați9-130,76
14-180,73
> 190,66
femei9-130,76
14-180,71
> 190,66
Femeile însărcinate0,88 g
Femeile în timpul alăptării1.05
Sportivi de anduranță1,2-1,8
Sportivi de forță1,8-2,5

Proteine ​​vegetale vs animale

Mai exact, proteinele de origine vegetală posedă aminoacizi limitatori, adică anumite componente ale profilului de aminoacizi ale esențiale sunt fie absente, fie prezente în cantități foarte mici.

Din acest motiv, se spune ca proteinele vegetale nu sunt complete in comparatie cu orice sursa de proteine ​​animale (ar fi o proteina completa deoarece contine toti aminoacizii esentiali).

Corpul nostru nu va folosi doar aminoacizii pe care i-am luat în timpul mesei, ci îi va „acumula” în timpul zilei în următorii pași.

există un deficit de niște aminoacizi – și apoi să luăm prânzul cu carne sau pește, sau leguminoase cu orez… să completăm proteinele (aminoacizii vor combina).

Principalele diferențe

Dintre diferențele dintre proteinele animale și cele vegetale putem observa:

 • profil de aminoacizi complet vs incomplet: proteinele de origine animală sunt complete, iar cele de origine vegetală le lipsesc aminoacizii esențiali sau sunt prezente în procente mici.
 • aprovizionarea cu macronutrienți: alimentele vegetale vor furniza întotdeauna în majoritatea cazurilor proteine ​​și carbohidrați ca minim, în timp ce putem găsi surse de proteine ​​slabe , sau cu un conținut de grăsimi saturate – doar în alimentele de origine animală.

Beneficiile proteinelor animale

Printre principalele beneficii ale proteinelor animale găsim următoarele.

 • Proteine ​​cu valoare biologică mare: după cum am văzut, sunt proteine ​​complete și, prin urmare, nu este necesară combinarea lor cu cele din alte surse .
 • Surse slabe: anumite porții oferă doar proteine , aproape fără alți macronutrienți, iar acest lucru poate fi interesant pentru anumite strategii nutriționale.
 • Aport de vitamina B12: prezentă exclusiv în alimentele de origine animală .
 • Aportul de Omega-3: principala sursă a acestui acid gras esențial este peștele gras .

Beneficiile proteinelor vegetale

Pe de altă parte, putem aminti următoarele beneficii pentru cele vegetale.

 • Sunt bogate în nutrienți precum fibre sau antioxidanți , care aduc beneficii importante pentru sănătate.
 • În general, oferă mai puține calorii la 100g porție decât cele de origine animală.
 • Deoarece conțin foarte puține grăsimi saturate (doar în unele cazuri) , sunt o alternativă excelentă pentru persoanele cu probleme de colesterol.

Riști să iei proteine

Printre argumentele împotriva consumului de proteine ​​animale, în special de carne roșie, care apar în ultima vreme în diverse știri și studii, se numără:

 • prezența grăsimilor saturate: fibrele musculare ale cărnii roșii conțin grăsimi saturate legate de un risc mai mare de boli cardiovasculare;
 • conținut ridicat de colesterol: carnea roșie conține un exces de colesterol care crește nivelul plasmatic și riscul de boli cardiovasculare;
 • creșterea bolilor cronice: consumul de proteine ​​din carne poate crește riscul de diabet zaharat tip 2 (T2D) și hipertensiune arterială;
 • conținut ridicat de purine: bazele purinice ale cărnii provoacă tulburări metabolice precum guta, pietre la rinichi și tractul urinar.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *