Apa alcalină: oferă beneficii sau e doar un mit?


Apa alcalină este un tip special de apă, caracterizată printr-un pH mai mare de 7,0.
Majoritatea apelor îmbuteliate au un pH alcalin, deși pot exista diferențe mari între ele în ceea ce privește reziduul fix și tipul de minerale pe care le conțin.
Apa alcalină prin excelență este apa ionizată, adică purificată și procesată datorită unui dispozitiv numit ionizator.

Scurt sumar despre apa alcalină

Există puține dovezi anecdotice care să susțină afirmațiile potrivit cărora apa alcalină este benefică pentru echilibrul acido-bazic și pentru sănătatea oaselor și/sau a scheletului.

 • Apa alcalină și nici alimentele nu pot schimba pH-ul sangelui.
 • Apa alcalină este utilizată in dieta alcalină.
 • Există puține dovezi anecdotice care să susțină afirmațiile potrivit cărora apa alcalină este benefică pentru echilibrul acido-bazic și pentru sănătatea oaselor și/sau a scheletului.
 • Singura semnificație de natură chimică sau nutrițională se referă la relația dintre sărurile minerale, echilibrul electrolitic și anumite forme de litiază renală.
 • Este de imaginat că apa alcalină poate îmbunătăți starea generală de hidratare a sportivilor pe termen lung, dar aceasta este doar o ipoteză.

Producția de apă ionizată

Ionizarea (întotdeauna precedată de filtrare) este un proces de electroliză controlată. Se obtine prin expunerea apei la un curent de joasa tensiune; acesta din urmă trece între doi electrozi de titan acoperiți cu platină (unul pozitiv și altul negativ), care sunt scufundați în lichid în interiorul unei camere izolate.
Ionizarea tinde să separe cationii de anioni și la sfârșitul procesului produce două tipuri de apă.
Cationii sunt ioni pozitivi care se concentrează în jurul electrodului negativ și formează apă catodă sau redusă (alcalină). Anionii sunt ioni negativi care se concentrează în jurul electrodului pozitiv și produc apă oxidată sau anodică (acidă).

Pentru ce este utilizată apa alcalină?

Apa alcalină este o băutură fundamentală (aproape un precursor) al dietei alcalină. Este o dietă care vizează îmbunătățirea stării generale de sănătate, care ar trebui obținută prin creșterea pH-ului organismului prin alegerea alimentelor și băuturilor „de bază”.
Susținătorii dietei alcaline susțin că dietele occidentale contemporane (de exemplu cele din America de Nord) sunt foarte decompensate din cauza excesului de „alimente acide”.
Produsele responsabile cu scăderea pH-ului fiziologic ar fi, de asemenea, vinovate de creșterea incidenței anumitor boli și stări incomode precum:

 • Probleme cu inima
 • Alterări hormonale
 • Pierderea masei musculare.
 • Pierderea osoasă.

Apa ajută și la determinarea pH-ului dietei iar unele tipuri prezintă o tendință clară spre aciditate; mai ales apa de la robinet.
Potrivit dietei acido-bazice, apa de la robinet este foarte acidifianta si tendential pro-oxidanta, datorita principiilor poluante si mineralelor „gresite” care o caracterizeaza.
Nu este o coincidență că adepții acestei filozofii nutriționale definesc acest tip de băutură drept „apă moartă” și pe același principiu susțin că apa alcalină poate ajuta organismul să metabolizeze substanțele nutritive și să elimine toxinele mai eficient.

Opinia Științei

De ce alimentele și băuturile nu pot schimba pH-ul sângelui?

Echilibrul acido-bazic al organismului este susținut de o serie de mecanisme fiziologice extrem de eficiente.

În condiții normale, pH-ul sângelui nu suferă modificări semnificative și se menține în condiții de ușoară alcalinitate, între 7,35 și 7,45.

Variații mici, dar semnificative clinic ale pH-ului sângelui pot fi înregistrate în schimb în anumite patologii (de obicei de natură renală sau diabet sever și decompensat), în timpul unor terapii farmacologice sau în cazul unor comportamente alimentare extreme (dietă ketogenă).
Oscilațiile pH-ului sângelui mai mari de ± 0,4 puncte sunt însoțite de leziuni organice severe și, în absența tratamentului, se pot dovedi letale.

Apa alcalina si hidratarea

Inadecvata in cazul patologiilor renale apa alcalina ar putea fi in schimb recomandabila pentru mentinerea hidratarii.
Aportul de apă alcalină ajută la reducerea producției de urină și a osmolalității sângelui, permițându-vă să mențineți un nivel mai ridicat de hidratare și asigurând fluiditatea sângelui în sistemul cardiovascular 

Apă alcalină și sportul

Unii presupun că apa alcalină poate ajuta la performanța sportivilor.
În timpul activității fizice motorii sunt produși mulți ioni de hidrogen (eliberați din acidul lactic), care tind să scadă pH-ul; acestea sunt în mod normal tamponate de prezența acidului bicarbonat-carbonic, dar sunt totuși responsabile de apariția oboselii.
Consumul de apă alcalină ar putea îmbunătăți capacitatea tampon, optimizând performanța; mecanismul este același cu suplimentele de bicarbonat de sodiu, dar nu prezintă aceleași efecte negative, care sunt:

 • Reacții gastrointestinale (diaree).
 • Excesul de sodiu în dietă (predispunând hipertensiunea arterială la subiecții sensibili la sodiu și uneori responsabil pentru agravarea gastritei).

N.B. Prin consolidarea apei alcaline cu potasiu și magneziu, s-ar putea obține o mai mare toleranță la oboseală, în special în performanțe de lungă durată.

Apa alcalina si dezinfectantii

Apa de la robinet este făcută potabilă printr-o serie de procese chimico-fizice.
Pe termen lung, un exces de reziduuri lăsate de moleculele dezinfectante ar putea favoriza acumularea acestora în organism și poate provoca efecte negative asupra sănătății.
Odată cu procesul de purificare și ionizare, o parte din toxine sunt îndepărtate eficient din apă.
Totusi, chiar si in apa alcalina raman anumite tipuri de poluanti si in concentratii chiar mai mari.
Aceasta înseamnă că apa alcalină nu este neapărat un produs mai bun decât apa simplă.

Apa alcalina si flora intestinala

După cum era anticipat, alcalinizarea apei induce o modificare a potențialului redox (ORP).
Acest lucru pare să modifice compoziția bacteriilor intestinale, dar nu este clar dacă aceasta se limitează la o selecție dintre cele fiziologice sau poate favoriza protecția împotriva agenților patogeni.

Apa alcalinizata si AGE

Glicozilarea avansată este un proces non-enzimatic care apare la persoanele cu hiperglicemie cronică (diabetici).
Acesta este un efect negativ care duce la formarea de produse dăunătoare pentru diferite țesuturi ale corpului; aceștia se numesc produse finale de glicație avansată (AGE) sau produse finale ale glicozilării avansate.
Un studiu pe șobolani afectați de niveluri ridicate de AGE a evidențiat un posibil rol protector al apei alcaline asupra ficatului; totuși nu este o dovadă științifică reală, ci mai degrabă o bază pe care să se aprofundeze cu experimente ulterioare.

Sumar si CONCLUZII

Presupus efect al apei alcalineAdevărat sau fals?
Apa alcalină ajută la tratarea acidozei croniceDovezi științifice slabe și/sau speculative: organismul reglează pH-ul destul de precis, iar organele au cerințe de pH ușor diferite. Nu există dovezi clinice relevante că poate fi atins un nivel constant scăzut de aciditate (comparativ cu intervalul fiziologic).
Apa alcalină îmbunătățește sănătatea generalăDovezi științifice slabe și/sau speculative: este puțin probabil ca apa alcalină să crească alcalinitatea generală a corpului (cu excepția urinei) și nu este clar dacă acest lucru va îmbunătăți sănătatea. În plus, persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate ar trebui să evite consumul excesiv de minerale.
Apa alcalină este importantă pentru sportiviDovezi științifice slabe și/sau speculative: hidratarea adecvată aduce beneficii sportivilor, dar nu există dovezi că apa alcalină are beneficii suplimentare de hidratare. POATE avea un efect pozitiv asupra tamponării ionilor de hidrogen.
Apa alcalină protejează împotriva toxinelorDovezi științifice slabe și/sau echivoce: alcalinizarea apei vă permite să evitați toxinele dezinfectanților din apa de la robinet, dar poate acumula altele.
Apa alcalină conține un potențial redox negativ, ajutându-ne să ne protejăm împotriva agenților patogeniDovezi științifice slabe și/sau speculative: ORP pare să afecteze bacteriile din intestin. Apa electrochimic activă (adică ionizată) are un potențial redox negativ, ceea ce înseamnă că POT oferi proprietăți dezinfectante suplimentare, ajutând la selectarea florei fiziologice și protejându-ne de microorganismele periculoase.
Apa alcalină reduce produsele finale de glicozilare avansată (AGE)Dovezi științifice sugestive și/sau speculative: apa ionizată pare să conducă la niveluri mai scăzute de glicozilare și mai puține leziuni hepatice numai la șobolanii cu control slab al zahărului din sânge; nu există informații despre oameni, cu atât mai puțin sănătoși.

Ce apă este cea mai bună?

O apă cu reziduu sec cat mai mare este o apă mai bogată în săruri minerale, iar hidratarea este mai mare.
Apa bogată în săruri minerale este în general mai gustoasă și mai sațioasă.

Concluzie

Există puține dovezi anecdotice care să susțină afirmațiile potrivit cărora apa alcalină este benefică pentru echilibrul acido-bazic și pentru sănătatea oaselor și/sau a scheletului.
Singura semnificație de natură chimică sau nutrițională se referă la relația dintre sărurile minerale , echilibrul electrolitic și anumite forme de litiază renală.
Este de imaginat că apa alcalină poate îmbunătăți starea generală de hidratare a sportivilor pe termen lung, dar aceasta este doar o ipoteză.
Nu se poate exclude ca apa alcalina sa joace un rol pozitiv in exercitiile fizice intense, dar este mai probabil ca aceasta eficienta sa se poata reproduce prin imbogatirea apei comune cu bicarbonat de sodiu.
Datorită procesului de alcalinizare, apa pierde o parte din poluanți, dar pe de altă parte îi reține pe alții în concentrații mai mari.
Modificarea ORP afectează compoziția bacteriană intestinală, dar nu este clar cum și în ce măsură.
În unele studii la șobolani, apa alcalinizată a demonstrat un efect hepatoprotector împotriva AGE. Nu există dovezi științifice despre oameni și sunt necesare investigații suplimentare.
Consumul de apă alcalină poate fi indicat pentru toți subiecții sănătoși care nu urmează terapii farmacologice care vizează reglarea urinară.
Este o alternativa valabila la apa normala si ar putea avea unele efecte pozitive; se spune că lipsa dovezilor științifice corespunde ineficacității totale a acestui produs.
Dintre diversele aplicații, probabil cea mai importantă este în sport, deși aș recomanda îmbogățirea lichidului cu magneziu, potasiu și glucoză pentru a obține o băutură izotonă .

De ce apa alcalină nu are beneficii reale pentru sănătate?

În ciuda faptului că este o păcăleală cunoscută de cel puțin 20 de ani, încă mai există pe internet conținuturi care măresc efectele miraculoase ale dietelor alcaline sau ale consumului de apă alcalină asupra organismului nostru, care, conform celor spuse, ar preveni bolile cardiovasculare, diabetul, hipertensiune arterială, ulcer, osteoporoză, cancer și chiar îmbătrânire.

Ideea că poți influența pH-ul organismului mâncând sau bând alimente alcaline este o prostie.

În primul rând, chiar dacă ingerăm apă deosebit de alcalină, atunci când apa intră în contact cu stomacul nostru, bazicitatea ei este neutralizată de aciditatea sucurilor gastrice (care conțin acid clorhidric, astfel încât mediul stomacului ajunge la un nivel foarte scăzut – pH, între 1 și 2. Prin urmare, în câteva secunde, apa își pierde beneficiile mult lăudate. Același lucru se întâmplă dacă bem apă cu suc de lămâie (o soluție acidă) sau cu bicarbonat (o soluție alcalină): odată ajunsă în stomac, totul se ciocnește de pH-ul acid al mediului gastric, a cărui funcție nu este deloc banală, deoarece ne protejează de microorganismele patogene ingerate cu alimente și favorizează digestia proteinelor.

Chiar dacă cumva această alcalinitate, ca un fluid magic, depășește bariera acidă a stomacului, nu ar avea o viață lungă în sânge, deoarece pH-ul sângelui este în mod normal reglat într-un interval foarte îngust în jurul valorii sale normale de 7,4. Reglarea pH-ului este esențială pentru funcționarea metabolică corectă a corpului nostru. Bazicitatea excesivă (precum și aciditatea excesivă) a sângelui sunt afecțiuni care pun viața în pericol. Variațiile pH-ului sângelui sunt deci corectate prompt de organismul însuși, în mod automat, prin respirație (care reglează pH-ul prin modularea concentrației de dioxid de carbon din sânge) și funcția renală (care reglează expulzarea ionilor cu urina, care la rândul lor va fi mai mult sau mai puţin acid).

Pe scurt, bazicitatea sau aciditatea apei nu ne poate influența cu adevărat pH-ul. Și din aceleași motive, dietele alcaline nu au sens (printre altele, aproape toate alimentele au un pH acid).

Și dacă acest lucru nu ar fi suficient, este suficient să știm că până în prezent nu există încă o documentație recunoscută științific care să susțină beneficiile pentru sănătate ale apei alcaline și nu există dovezi că consumul regulat îmbunătățește sănătatea sau previne îmbolnăvirea.

Ce caracteristici trebuie să aibă apa potabilă?

După cum am subliniat de mai multe ori în articolele noastre privind calitatea apei și purificatoarele de uz casnicsuntem foarte sceptici cu privire la aceste dispozitive care se laudă cu beneficiile apei alcalinizate. Așadar, ferește-te de cei care încearcă să vândă aceste produse folosind informații și documentații pseudoștiințifice bazându-se pe probleme de sănătate. Apa de baut trebuie sa aiba un PH neutru care, prin lege, trebuie sa fie intre 6,5 si 9,5, trebuie sa aiba o compozitie chimica echilibrata si sa fie microbiologic pura. Apeductele și autoritățile locale de sănătate se asigură că sunt respectați acești parametri, care verifică zilnic apa care curge de la robinetele noastre.

Surse selective:

https://www.precisionnutrition.com/alkaline-water-legit-or-hoax https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4906185/


0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *