Alimente interzise in creatinina marită: iată ce să eviți


Printre deșeurile organismului se numără creatinina, care este eliminată prin rinichi.

Înainte de eliminare, o putem găsi atât în ​​sânge, cât și în urină și poate fi măsurat în aceste fluide. O valoare ridicată a creatininei este adesea asociată cu probleme renale, dar poate depinde de diverse cauze care trebuie întotdeauna identificate înainte de a interveni.

Printre diferitele tratamente care pot fi puse în practică, există cu siguranță modificări ale stilului de viață și ale dietei, care pot ajuta la readucerea la normal a valorilor creatininei.

Deci, care este dieta pentru creatinina ridicată?

Creatinină mărită: ce să mănânci?

Modificările dietetice, în special în cazurile patologice, trebuie întotdeauna optimizate pentru individ, ținând cont de obiceiurile alimentare ale acestuia și evaluându-i starea nutrițională și nevoile energetice. 

Pot fi date recomandări generale, dar în orice caz este mai bine să le adaptați la cazul specific.

Prima recomandare de scădere a creatininei este reducerea aportului de proteine, în special de origine animală, și creșterea consumului de alimente vegetale

Cu siguranță, în dieta pentru creatinină ridicată, este important să se limiteze consumul de carne roșie, dar și de produse lactate. În unele cazuri, poate fi oportun să se excludă complet produsele lactate, și din cauza conținutului ridicat de fosfor.

În schimb, importanța creșterii consumului de legume are o dublă utilitate: ajută la reducerea aportului de proteine ​​și oferă fibre  

Fibrele alimentare sunt cunoscute în principal pentru efectul său benefic asupra echilibrului intestinal, dar a fost observată și contribuția sa la reducerea nivelului de creatinine la subiecții care suferă de boală cronică de rinichi. Recomandarea, prin urmare, este creșterea consumului de fructelegumesemințe și cereale integrale.

Un sfat bun, valabil pentru toată lumea, dar mai ales pentru cei care suferă de creatinina ridicată, este să mănânci mai puțină sare.

Ce să mănânci dacă ai creatinină mărită

Printre alimentele care trebuie incluse în dieta săptămânală, inclusiv în ceea ce privește aportul de proteine, se numără cele de origine vegetală, precum cerealele și leguminoasele. Este o idee bună să se furnizeze o cantitate bună de fibre, a căror aport pare să aibă un efect benefic asupra nivelului creatininei la persoanele cu boală cronică de rinichi. Prin urmare, consumul de fructe și legume trebuie inclus în dietă.

Pentru a reduce conținutul de potasiu conținut de leguminoase și legume, este posibil să se recurgă la înmuiere și gătirea ulterioară în apă, care va trebui, de asemenea, înlocuită de mai multe ori în timpul fierberii. Consumul de pește proaspăt și carne albă, din punct de vedere cantitativ, trebuie stabilit în funcție de individ.

Pentru condimentarea alimentelor, puteți folosi ulei de măsline extravirgin și ulei de in, ambele crude, precum și oțet, condimente, arome naturale și cantități mici de suc de lămâie.

Utilizarea Salvia miltiorrhiza, poate sub formă de infuzie, ar putea fi benefică pentru activitatea de filtrare renală, facilitând excreția creatininei. În mod similar, ciuperca Cordyceps sinensis s-a dovedit a fi benefică pentru sănătatea rinichilor. Cu toate acestea, este de preferat să optați pentru remedii de acest tip în absența patologiei renale și în orice caz după aprobarea medicală, acordând atenție și la aportul concomitent al oricăror medicamente.

Să trecem acum la câteva informații despre ce să mănânci:

 • Ce fructe poți mânca cu creatinină ridicată? Cel mai bine este să folosiți fructe cu conținut scăzut de potasiu, cum ar fi merele, perele, căpșunile, afinele și clementinele.
 • Ce legume să mănânci cu creatinină ridicată? Chiar și în acest caz, este de preferat să optați pentru legume sărace în potasiu, precum castraveții, vinetele, ardeii dulci și dovleceii. Consumul acestor legume după ce le-ai tăiat bucăți și le-ai fiert este util pentru reducerea în continuare a aportului de potasiu. Același truc poate fi folosit și pentru legumele cu un conținut mediu de minerale (de exemplu, roșiile).
 • Ce leguminoase sunt bune pentru rinichi? Pentru a reduce aportul de fosfor și potasiu, leguminoasele în general (cum ar fi năut, fasole, linte) pot fi consumate și după înmuiere și fierbere. Daca optezi pentru leguminoase conservate, este de preferat sa le clati bine pentru a indeparta sarea. În ceea ce privește cantitățile, este de preferat să urmați instrucțiunile alimentare primite de la medicul dumneavoastră și/sau nutriționist.

Creatinină ridicată: ce și câtă apă să bei?

În condiții normale, apa se numără printre alimentele care sunt bune pentru rinichi. In caz de afectiuni renale, insa, aportul de lichide trebuie strict controlat, tinand cont si de cele continute in alimente. Apa de baut, sau lichide in general, in cantitatile stabilite de medicul nefrolog , este esentiala pentru a evita conditiile de supraincarcare ce nu pot fi gestionate de rinichi sau deshidratare. În ceea ce privește tipurile de apă, poate fi util să se consume apă minerală cu conținut scăzut de sodiu .

Tabel: alimente permise si alimente de evitat

Pentru o prezentare de ansamblu, urmează un tabel care prezintă alimentele de preferat și alimentele de evitat cu creatinine ridicate, având în vedere valorile ridicate legate de afectarea rinichilor. Ca de fiecare dată, cel mai bine este să adaptați dieta la cazul individual, ținând cont de instrucțiunile oferite de medicul nefrolog și/sau nutriționist.

ALIMENTE PREFERATE:ALIMENTE DE EVITAT SAU REDUS:
Cereale (de exemplu, orez sau paste)Carne roșie și cârnați
Leguminoase uscate (după înmuiere și fierbere)Brânzeturi mature
Fructe sărace în potasiuCrustacee
Legume cu conținut scăzut de potasiu (după fierbere)Sare de gătit și sare cu conținut scăzut de sodiu
Peste proaspatAlimente conservate și pre-gătite
Carne albăBiscuiți, grisine
Albușuri de ouCondimente sărate
Produse lactate și brânzeturi proaspeteGălbenuș de ou
Ulei de măsline extravirgin (crud)Fructe bogate în potasiu (de exemplu, avocado, banane)
Ulei de in (crud)Fructe uscate (de exemplu migdale, fistic, nuci)
Condimente și arome naturaleLegume bogate în potasiu
Cacao, ciocolată
Alcooluri, băuturi industriale etc.

Creatinină mărită: ce să faci?

În cazul creatininei crescute, așa cum sa menționat anterior, este o bună practică să optimizați aportul de proteine ​​în funcție de subiectul individual și de funcția renală a acestuia. În acest scop, este întotdeauna indicat să te bazezi pe un expert în nefrologie și nutriție. În general, este de preferat să se reducă aportul de proteine ​​animale (de exemplu din carne roșie), introducând consumul de proteine ​​vegetale (de ex. leguminoase, cereale), acordând atenție, în prezența patologiei renale, la conținutul de proteine ​​în ansamblu și aportul de potasiu și fosfor.

5 alimente care pot ajuta la reducerea creatininei

Să trecem acum la 5 alimente utile în managementul bolilor de rinichi, și deci în controlul valorilor creatininei din sânge.

1 ulei de măsline extravirgin

Bogat în grăsimi mononesaturate și componente antioxidante, precum vitamina E și polifenoli, acest aliment este studiat pe scară largă pentru proprietățile sale benefice și este unul dintre pilonii dietei mediteraneene. Folosirea sa crud pentru a asezona preparatele este indicata si in dieta pentru insuficienta renala, unde contribuie la aportul caloric fara a afecta nivelurile de fosfor si potasiu si fara a obosi rinichii. Întrucât este un aliment caloric, cantitățile trebuie stabilite pe baza nevoilor subiective de energie.

2 ardei

Este o legumă bogată în vitamina C, vitamina A și beta-caroten, precum și o sursă bună de fibre. Acest ultim aspect, împreună cu aportul moderat de potasiu, îl face un aliment util în gestionarea bolilor renale și a nivelului creatininei din sânge. Reducerea în continuare a cantității de potasiu necesită fragmentarea și fierberea legumelor.

3 mere proaspete

Merele conțin vitamine solubile în apă, componente antioxidante precum resveratrolul, ceea ce le face benefice pentru sănătatea generală. În plus, este un fruct bogat în fibre, precum și sărac în potasiu, ambele caracteristici care îl fac potrivit în caz de afecțiuni renale . Pentru a reduce și mai mult conținutul de potasiu, este posibil să îndepărtați coaja, să tăiați merele în bucăți și să le înmuiați câteva ore.

4 Ierburi aromatice

Busuioc, salvie, foi de dafin si rozmarin, dar si patrunjel, maghiran si cimbru… toate sunt ingrediente excelente pentru asezonarea preparatelor in moduri mereu schimbatoare si imaginative, beneficiind de o nota de aromaticitate. În gestionarea bolilor renale și a valorilor creatininei, este important să se obișnuiască gustul cu condimente alternative și doar cu adaosuri minime (sau deloc) de sare de masă, pentru a limita cât mai mult aportul de sodiu.

5 Orez

Este un aliment excelent de inclus în dietă pentru a susține funcția rinichilor și nivelul optim al creatininei din sânge. Orezul contribuie la aportul de calorii, care trebuie adaptat nevoilor energetice, in timp ce nu afecteaza semnificativ nivelul de potasiu si fosfor. Este de preferat să combinați orezul cu leguminoase , obținând proteine ​​vegetale complete. Mărimea porțiunilor trebuie evaluată în funcție de subiect și de patologia prezentă.

Iată câteva îndrumări de bază:

 • Rămâneți bine hidratat: Bea multă apă pe parcursul zilei (1,5 până la 2 litri) vă poate ajuta rinichii să elimine deșeurile, inclusiv creatinina, prin urină.
 • Moderați cantitatea de proteine ​​din dieta dvs. Cercetările indică faptul că consumul de cantități mari de proteine ​​poate crește nivelul creatininei, cel puțin temporar. În special, cel mai bine este să limitați carnea roșie și produsele lactate. Prin urmare, poate fi utilă înlocuirea parțială a acestor alimente cu alimente vegetale, cum ar fi leguminoasele.
  Creșteți aportul de fibre: Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina efectele fibrelor alimentare asupra nivelului creatininei, un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică a arătat o reducere semnificativă a nivelului de creatinine la persoanele cu boală cronică de rinichi care au crescut aportul de fibre.
 • Limitați consumul de alimente bogate în purine: purinele sunt un grup de substanțe organice azotate prezente în toate celulele. Cele mai cunoscute sunt adenina, guanina, cofeina, teobromina si acidul uric. Acestea pot contribui la producerea creatininei, de aceea este bine sa moderati consumul de alimente care o contin in cantitati bune, precum carnea rosie, organele si fructele de mare.
 • Reduceți sodiu: o dietă bogată în sodiu poate crește tensiunea arterială și poate „stresa” rinichii. Prin urmare, este bine să limitați alimentele cu conținut ridicat de sodiu, cum ar fi alimentele industriale și foarte procesate, alimentele gata preparate și conservele.
 • Limitați consumul de alcool și cofeina: Alcoolul și cofeina pot afecta tensiunea arterială și funcția rinichilor.
 • Evitați utilizarea suplimentelor de creatinină, care sunt foarte populare în lumea culturismului.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *