Alimente care cresc nivelul de dopamina. Ce să mânânci pentru a secreta hormonul fericirii


Dopamina este un neurotransmițător care mediază plăcerea din creier, stimulându-ne să căutăm o activitate sau o ocupație plăcută care ne face fericițiPrintre acestea se numără mâncarea, sexul și… după cum vom vedea, drogurile. Este o sabie cu două tăișuri, deoarece echilibrul dopaminei din corpul nostru este esențial. Când este prea multă, ne împinge să căutăm continuu și aproape compulsiv emoții, fără teama de consecințe. Această situație dezechilibrată poate escalada în probleme legate de consumul de droguri și dependență.

Dacă, pe de altă parte, suntem într-un deficit de dopamină, acest lucru ne-ar putea face ușor să alunecăm într-o stare de depresie, făcându-ne apatici și obosiți.

Alimente care cresc nivelul de dopamină

Producția de dopamină este reglată de un aminoacid: tirozina care joacă un rol fundamental în formarea acesteia. Prin urmare, a avea niveluri adecvate ale acestui aminoacid este foarte important: se găsește în toate alimentele proteice precum:

  • curcanul
  • ouăle
  • banane
  • semințe de dovleac
  • avocado
  • ciocolată
  • leguminoasele (foarte multe în soia)
  • produsele lactate
  • carnea de vită. 

Printre aceste alimente, în prezent de interes considerabil se numără fasolea care conțin ecantități mari de L-dopa, molecula precursoare a dopaminei. Mai multe studii au arătat că aportul zilnic de tirozină poate asigura o creștere a nivelului de dopamină prin promovarea gândirii profunde și îmbunătățirea memoriei.

Un exces de grăsimi saturate găsit în grăsimile animale, unt, palmier și ulei de cocos poate interfera cu absorbția dopaminei în creier.

Lista „eroilor dopaminei”, așa cum îi numește Kerridge, este din fericire mare și variată: de la produse lactate (brânză, brânză de vaci, iaurt integral și smântână) până la ouă; de la pește gras, cum ar fi somonul, sardinele, macroul (bogat în Omega 3 și surse bune de vitamina D) până la fructe de mare.

Fără a uita carnea, care nu lipsește niciodată din alimentația bucătarului, atâta timp cât provine de la animale crescute în aer liber. În meniul fericirii este loc și pentru fructele de sezon: merele, fructele de pădure și strugurii negri conțin quercetină, un antioxidant care ajută creierul să contracareze pierderea de dopamină.

Alți protagoniști sunt nucile (migdale, alune, nuci pecan și nuci), care ajută la menținerea neuronilor în formă excelentă, iar apoi legumele și alimentele picante. „Rețetele care includ utilizarea ardeiului iute nu cresc nivelul de dopamină, dar favorizează eliberarea de endorfine în creier, analgezicul natural al organismului, care dă o senzație de bine și mulțumire”, spune Tom Kerridge pe baza experienței sale. pe teren.

În cămară bucătarului, de asemenea, ciocolată, ceai verde, vanilie, lavandă, semințe de susan și alge spirulina: toate capabile să promoveze secreția de hormoni utili pentru pierderea în greutate.

Funcțiile dopaminei

Acest neurotransmițător are multe funcții importante. Principalele sunt legate de reglarea mișcării, a plăcerii, a atenției și a dispoziției.

Când există o deficiență a acestui neurotransmițător în creier, mișcările pot fi întârziate și necoordonate. Dacă există un exces de această substanță, creierul determină organismul să facă mișcări inutile, precum ticuri repetitive. Prin urmare, reglarea eliberării dopaminei este esențială pentru ca organismul să se miște corect, executând gesturi coordonate și cu viteza potrivită.

Nivelurile adecvate de dopamină pot fi un aliat valoros în îmbunătățirea memoriei noastre. În special, este afectată așa-numita memorie de lucru, adică capacitatea de a manipula și reține informații în timp ce efectuați alte acțiuni.

În funcție de nivelul de dopamină, memoria și concentrarea noastră pot crește sau scădea.

Dopamina și capacitatea de socializare

Capacitatea de interacțiune socială normală și echilibrată este foarte afectată de această substanță. De fapt, niveluri scăzute ale acestui neurotransmițător au fost evidențiate la persoanele cu fobie socială.

Un nivel scăzut favorizează izolarea, retragerea din relațiile sociale. În cazul opus, nivelurile ridicate sunt caracteristice celor care suferă de tulburări bipolare, rezultând o stare de excitare necontrolată care implică mai multe sfere ale personalității.

Alterările în nivelurile și funcționarea dopaminei și a neuronilor care o produc și o folosesc sunt prezente în diferite boli neurologice și psihiatrice. Acestea includ boala Parkinson, depresia, psihoza, schizofrenia, dependența de droguri și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție. Nu întâmplător, printre medicamentele folosite pentru tratarea bolii Parkinson există câteva care cresc producția de dopamină în creier.

Este posibil să ne ajutăm organismul să mențină nivelul corect al acestei substanțe într-un mod natural. De exemplu prin practicarea activității fizice în fiecare zi.

Dopamina și nutriția

Dar și nutriția joacă un rol important: mai ales datorită alimentelor precum nucile precum migdalele și nucile. Unele semințe precum susanul, floarea soarelui și semințele de dovleac sunt, de asemenea, utile. Avocadobanane, cacao și ciocolată sunt de asemenea potrivite pentru noi.


0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *