Triptofan: simptomele carenței sale si alimentele care îl conțin


Triptofanul este un aminoacid important iar aportul său zilnic corect se poate dovedi a fi un aliat valid pentru calmarea și combaterea problemelor larg răspândite precum anxietateadepresia și insomnia dar și supraponderalitatea.

Acest aminoacid nu este sintetizat de organismul uman, de aceea este esential sa ai grija de alimentatia ta prin favorizarea alimentelor care pot fi bogate in el sau luand un supliment care il contine.

Atunci află totul despre acest micronutrient esențial.

Ce este triptofanul

Triptofanul face parte din categoria aminoacizilor esențiali pentru organismul uman, deoarece ne permite să sintetizăm hormoni și vitamine precum serotoninamelatonina și niacina care prezidează îndeplinirea unor funcții biologice importante, reglând, de exemplu, starea de spirit și somnul.

Acest aminoacid nu este sintetizat de organismul uman deci este necesar sa-l luati prin alimentatie iar in cazurile in care nu este posibila satisfacerea necesarului zilnic se pot folosi diverse suplimente.

Cerinţă

Necesarul zilnic de acest aminoacid la un adult este de aproximativ 0,25 grame și, în general, o dietă corectă și variată îl poate acoperi.

Pentru ce se folosește triptofanul?

Acest aminoacid participă la sinteza proteinelor și joacă un rol fundamental ca precursor al:

 • serotonina, hormonul care reglează starea de spirit
 • melatonina, hormonul de care depinde reglarea somnului
 • niacina, vitamina B6 care joacă un rol fundamental în promovarea circulației sângelui, a respirației celulare și a digestiei.

Menținerea unui aport corect de triptofan este esențială pentru a preveni tulburările de dispoziție, care pot include atât un ușor sentiment de tristețe, cât și forme mai accentuate de depresie.

În același timp, acest aminoacid ca precursor al melatoninei este implicat în reglarea ritmurilor biologice. În special, ajută la respectarea alternanței și duratei corecte a fazelor de somn și veghe. Restabilirea acestui echilibru prin prevenirea insomniei este esentiala si pentru a evita toate problemele care pot aparea din lipsa somnului regenerant precum nervozitatea, oboseala, apatia, durerile de cap etc.

Niacina, al cărei triptofan este întotdeauna un precursor, este o vitamină B implicată în metabolismul celular și producerea de energie pentru organism. O deficiență a acestei vitamine poate provoca oboseală și afecțiuni ale pielii, cum ar fi pelagra.

Deficit de triptofan, cauze și simptome

Deficitul de triptofan poate fi atribuit mai multor factori și, datorită generalității simptomelor pe care le provoacă, este adesea dificil de identificat imediat. Sprijinul și sfaturile unui medic sunt așadar foarte esențiale chiar și pentru prescrierea oricăror analize care pot susține ipoteza lipsei acestui aminoacid.

Cauzele deficitului de triptofan

Adesea, deficitul de triptofan este ușor de găsit la persoanele care urmează o dietă săracă în proteine ​​sau la cei care au dezvoltat o intoleranță la lactoză, deoarece produsele lactate sunt o sursă importantă.

Simptome

Simptomele unei deficiențe de triptofan pot afecta în principal sfera de dispoziție și reglarea și calitatea somnului.

Principalele simptome ale insuficienței triptofanului pot fi:

 • astenie generalizată
 • depresie
 • anxietate
 • insomnie
 • dificultate de concentrare
 • foame nervoasă
 • digestie proastă
 • agravarea sindromului premenstrual

Cum să luați triptofan

Triptofanul este un nutrient care nu este sintetizat de corpul uman și principala sa sursă este hrana. Daca nu se poate lua un aport corect printr-o alimentatie echilibrata si echilibrata, se poate apela la suplimente care pot fi achizitionate in farmacii sau parafarmacii, inclusiv online.

Triptofan alimente

Triptofanul este prezent atât în ​​alimentele de origine vegetală, cât și în cea animală, prin urmare, chiar și cei care urmează o dietă vegană își pot menține cu ușurință un nivel corect.

Printre alimentele cele mai bogate în acest aminoacid se numără:

 • ciocolată
 • ou
 • lapte si produse lactate
 • brânzeturi precum parmezan
 • carne de porc, vițel, pui și iepure
 • pește gras, cum ar fi macrou, sardine și hamsii
 • leguminoase precum fasolenaut si linte
 • fructe uscate, cum ar fi migdalenuci și alune
 • soia și derivate
 • alge spirulina

Suplimente cu triptofan

Suplimentele cu triptofan pot fi foarte utile pentru a reechilibra orice deficiență pentru a calma multe afecțiuni comune.

Deși suplimentele cu triptofan se numără printre medicamentele eliberate fără prescripție medicală, înainte de a le lua, este întotdeauna de preferat să cereți sfatul medicului dumneavoastră de familie, care vă va putea recomanda cele mai potrivite doze și metode de administrare și în legătură cu orice tratament farmacologic pe care îl aveți deja in curs.

Anxietatea cu triptofan

În cazul stărilor de anxietate datorate unor situații temporare, suplimentele cu triptofan pot avea un efect benefic pentru a calma starea de agitație generalizată. La fel, aduce beneficii pentru toate simptomele rezultate, precum amețeli, tahicardie sau senzație de foame de aer.

Migrena cu triptofan

Suplimentele pe bază de acest aminoacid, datorită efectului lor relaxant și calmant, pot calma migrenele cauzate de stres.

Triptofan pentru pierderea în greutate

Adesea, nivelurile scăzute de serotonină pot provoca o dorință excesivă pentru alimente care aduc rapid zahăr în sânge, cum ar fi carbohidrații, un tip de aliment care are un indice glicemic ridicat.

Prin urmare, luarea unui supliment prin promovarea creșterii serotoninei poate ajuta persoanele care urmează o dietă săracă în calorii să o respecte prin reglarea poftelor de mâncare și prevenirea apetitului.

Triptofan și sindromul premenstrual

Triptofanul poate fi un aliat valabil pentru femeile care suferă de sindrom premenstrual întrucât aportul acestuia ameliorează simptome precum oboseala, iritabilitatea, foamea, durerile de sân, stările anxioase și depresive care pot apărea mai ales în a doua jumătate a ciclului din cauza fluctuațiilor hormonale.

Contraindicații și efecte secundare

Suplimentele cu triptofan pot spori efectele medicamentelor antidepresive sau sedative. Prin urmare, este de preferat să evitați o combinație a acestora, cu excepția cazului în care este recomandată de medicul dumneavoastră de familie.

O posibilă supradoză sau, în orice caz, posibilele efecte secundare ale administrarii de suplimente pe bază de triptofan pot include arsuri la stomacvărsături, somnolență, amețeli și slăbiciune.

Este pericol să iei prea mult triptofan?

Arsuri la stomac, greață, vărsături, diaree, somnolență și tulburări musculare sunt câteva efecte secundare care pot fi cauzate de un exces de acest aminoacid.

La unele persoane, pot apărea chiar tulburări mai grave, cum ar fi sindromul eozinofilie-mialgie (EMS), o afecțiune care provoacă sensibilitate musculară și modificări ale sângelui. În plus, triptofanul poate interacționa cu diferite medicamente. Din toate aceste motive, suplimentele de triptofan trebuie luate numai sub indicație profesională, deși este dificil să se producă un exces doar prin dietă.


0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *