Totul despre cicoare: beneficii, indicații și rețete


Să ne continuăm călătoria prin ingredientele gătitului natural prin descoperirea proprietăților cicoarei și a utilizărilor sale în bucătărie: de fapt, în articol vei găsi și câteva rețete care pun în valoare aromele și proprietățile nutritive ale cicoarei.

Cicoarea (nume științific  cichorium intybus ) este o plantă perenă originară din nordul Africii, care apoi s-a răspândit considerabil și în Europa și Asia.

Folosirea cicoarei pentru calitățile sale terapeutice are origini străvechi, mai ales sub forma unei infuzii folosite încă din anul 1500, chiar dacă primele mențiuni ale acestei legume datează de acum aproximativ 4000 de ani și își au rădăcinile în cultura egipteană.

Cicoare: indicată pentru somnolență și concentrare

Proprietățile nutriționale ale cicoarei fac din aceasta un aliment cu virtuți medicinale remarcabile. Această plantă este bogată în substanțe alcaloide , în special acid cicoric, responsabil pentru gustul tipic amar, neapreciat de toate palaturile.

Ca multe legume, cicoarea este compusă în principal din apă la care se adaugă săruri minerale, în special calciu , potasiu , magneziu și fier , precum și vitamine precum cele din grupa C, B, P și K; exista si alte substante importante pentru organismul nostru precum cicoarea, inulina, taninul si amidonul.

Din punct de vedere terapeutic , consumul de cicoare este recomandat mai ales în cazuri de inapetență, astenie și somnolență precum și pentru a favoriza concentrarea. Sunt cunoscute și virtuțile purificatoare și laxative ale acestui aliment, care favorizează și digestia și reglează activitatea pancreasului și a ficatului.

Aportul acestui aliment este foarte indicat și în alimentația celor care suferă de diabet, deoarece are tendința de a reduce nivelul zahărului din sânge, și a celor care suferă de hipercolesterolemie. Aportul caloric redus, datorita concentratiei mari de apa, face ca cicoarea sa fie ideala si pentru dietele de slabit.

Proprietățile nutriționale ale cicoarei

La fiecare 100 de grame de cicoare conțin:

 • Calorii: 23 kcal
 • Potasiu: 420 mg
 • Calciu: 100 mg
 • Apă: 91 g
 • Fibre: 4,5 g
 • Proteine: 1,5 g
 • Carbohidrați: 0,7 g
 • Grăsimi: 0,2 g
 • Sodiu: 45 mg
 • Fier: 0,9 mg
 • Magneziu: 30 mg
 • Fosfor: 47 mg
 • Vitamina C: 24 mg

Cicoare în bucătărie

În bucătărie, cicoarea își găsește spațiu amplu și amintește de aromele bucătăriei „sărace” provenite din tradiția țărănească; o reteta foarte simpla de a savura aceasta leguma presupune prepararea ei intr-o tigaie dupa ce ai prajit putin usturoi cu ulei de masline extravirgin.

Poate fi asezonat cu ardei iute și puțină sare sau folosit ca garnitură pentru a însoți fasolea (pentru a reaminti un fel de mâncare tipic din Apulia) sau gătit cu cartofi tăiați cubulețe (fierți anterior) capabili să contracareze gustul amar al cicoarei care nu este foarte binevenit pentru mulți. Un mod neobișnuit, dar gustos, de a gusta cicoarea este să o însoțești , după ce ai fiert-o în apă cu sare din abundență și ai aromatizat cu 1 felie de lămâie, cu hummus , crema de năut din Orientul Mijlociu.

În sfârșit, vă reamintim că cicoarea face parte din așa-numitele ierburi amare, despre care v-am povestit în acest studiu specific: Ierburi amare , proprietăți de purificare a ficatului.


0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *