Tocoferol: ce este, beneficii și în ce alimente se găsește


Tocoferolul, cunoscut sub numele de vitamina E, are câteva proprietăți importante. În primul rând, este un excelent antioxidant și este chiar un instrument important pentru prevenirea cancerului.

Prezentă în multe creme cu formulă anti-îmbătrânire, reprezintă un aliat foarte valid al pielii, păstrând-o netedă și elastică și prevenind formarea ridurilor.

Tocoferolul , sau mai degrabă tocoferolii, împreună cu tocotrienolii, sunt elemente solubile în grăsimi care alcătuiesc grupa vitaminei E. Cel mai important este, fără îndoială, α-tocoferol (alfa-tocoferol), deoarece are activitate biologică maximă – din acest motiv de multe ori, mai ales în domeniul nutrițional, vorbim impropriu de „tocoferol” (la singular) de parcă ar fi sinonim cu vitamina E.

Mai presus de toate, aceste molecule contribuie la prevenirea reacțiilor de oxidare ale lipidelor polinesaturate, acționând astfel ca antioxidanți biologici, într-o manieră „metabolică” similară și/sau complementară vitaminei C (acid ascorbic, solubil în apă).

Acțiunea tocoferolului nu se limitează la metabolismul organismelor vii, ci se extinde și la reacțiile substraturilor, cum ar fi, de exemplu, alimentesuplimente , medicamente și produse cosmetice. De fapt, tocoferolii adăugați în alimente îmbunătățesc stabilitatea de depozitare și procesare a produselor care conțin grăsimi – cum ar fi uleiurile – și, prin urmare, sunt adăugați ca aditiv antioxidant.

Tocoferol: ce este

Numit și vitamina E, tocoferolul este o vitamină solubilă în grăsimi care se acumulează în ficat. Când este nevoie, organismul o eliberează în cantități mici. Prin urmare, nu este necesar să îl luați în mod regulat prin alimente.

Sensibilă la lumină și căldură, tinde să se degradeze la temperaturi ridicate.

Tocoferol: pentru ce este?

Dintre vitamine, tocoferolul este cel mai frecvent.

Are proprietăți antioxidante, luptă împotriva radicalilor liberi și promovează reînnoirea celulară. Aceste caracteristici îl fac un instrument important de prevenire a cancerului.

De asemenea, protejează organismul de daunele cauzate de poluare și de fumul de țigară.

Tocoferol, proprietăți

Vitamina E are diverse funcții și proprietăți care sunt foarte importante pentru piele. De altfel, este adesea folosit in domeniul cosmetic ca antioxidant si anti-radical, ca deodorant si in produsele de protectie solara.

Mai precis, tocoferolul este:

 • antioxidant
 • anti îmbătrânire

Funcțiile tocoferolului

Tocoferol și diabet

Tocoferolul inhibă stresul oxidativ implicat în îmbătrânirepatogeneza și complicațiile diabetului ( cataractă și probleme cardiovasculare .

Tocoferol și boala coronariană

Tocoferolul poate exercita efecte protectoare împotriva bolilor coronariene . Conform ipotezei antioxidante , principalul mecanism prin care tocoferolul efectuează această acțiune protectoare ar fi inhibarea oxidării LDL .

Tocoferol și cancer

Vitamers E pot proteja împotriva carcinogenezei și a creșterii tumorii , prin proprietăți antioxidante și/sau funcții imunomodulatoare :

 • Eliminarea mutagenilor, a radicalilor superoxid și/sau a dioxidului de azot ;
 • Inhibarea peroxidării ADN- ului și proteinelor ; _
 • Inducerea apoptozei prin inhibarea sintezei ADN-ului în celulele tumorale .

Tocoferol antioxidant în alimente

Tocoferolii și tocotrienolii pot fi adăugați în alimente pentru stabilizarea acizilor grași polinesaturați .

Adăugarea de tocoferoli sub formă de amestecuri este o modalitate eficientă de a îmbunătăți stabilitatea oxidativă a uleiurilor , deoarece în amestecuri acestea se protejează și se regenerează reciproc.

Adesea, tocoferolii și tocotrienolii sunt adăugați în amestec cu alți compuși, cum ar fi vitamina C și/sau agenți de chelare care sporesc efectul tocoferolilor, cum ar fi diverși antioxidanți naturali (cum ar fi anumiți polifenoli ).

Tocoferol: beneficii

Datorită proprietăților descrise mai sus, tocoferolul:

 • combate radicalii liberi
 • protejează membranele celulare
 • previne ridurile
 • menține pielea netedă, tonifiată și elastică
 • reduce riscul bolilor cardiovasculare
 • este un anticoagulant valoros
 • crește nivelul de colesterol bun
 • previne cancerul, în special cancerul de colon, prostată, col uterin și orofaringian
 • protejează organismul de deteriorarea poluării și a fumului de țigară
 • previne apariția diabetului de tip 1

Tocoferol în cosmetică

Tocoferolul este un ingredient adesea prezent în diverse tipuri de produse cosmetice: cremă de față, cremă de corp, ser anti-îmbătrânire, protecție solară etc…

Să vedem care sunt proprietățile sale ca ingredient cosmetic:

 • este un antioxidant puternic care contracarează eficient acțiunea radicalilor liberi. Cremele sau serurile care conțin acest ingredient hrănesc pielea, reduc semnificativ ridurile, conferă tonus și elasticitate mai mare țesuturilor și elimină orice pete și roșeață.
 • efectuează o acțiune de sebum-reglare : datorită acestei caracteristici este folosit și pentru producerea de șampoane specifice pentru păr gras
 • protejează de razele UV evitând arsurile, eritemul, melanomul și fotoîmbătrânirea. Adesea este prezent și ca ingredient în produsele care trebuie folosite după expunerea la soare
 • are proprietăți antitrombotice și vasodilatatoare ; in acest sens actioneaza asupra microcirculatiei, protejand peretii capilarelor si varicelor

Tocoferol și pielea

Datorită tuturor proprietăților sale, tocoferolul este indicat pentru sănătatea și bunăstarea tuturor tipurilor de piele.

Pe piata exista produse cosmetice care il includ printre ingrediente, dar este posibil sa-l adaugati pur in cosmetica DIY pentru a-si aplica actiunea antirid, hidratanta si calmanta.

De fapt, are o acțiune antioxidantă și protejează pielea de acțiunea radicalilor liberi, principalele cauze ale îmbătrânirii pielii și deteriorării celulare.

Dar nu numai atât, tocoferolul are și o acțiune antiinflamatoare, foarte utilă în caz de iritații, erupții cutanate, roșeață și arsuri solare.

În cele din urmă, îmbunătățește hidratarea și elasticitatea pielii, întărind și protecția naturală a epidermei.

Să vedem în mod concret cum pot beneficia diferitele tipuri de piele de pe urma efectelor sale.

 • Piele uscată: în mod natural săracă în lipide, beneficiază de o substanță foarte hrănitoare, făcând-o mai moale și mai netedă
 • Piele matura, de obicei ridata: recapata tonusul si elasticitatea pierdute in timp. Acest tip de piele se „umple” prin atenuarea semnelor deja prezente
 • Piele înroșită: atrage ușurare și beneficii datorită proprietăților hidratante, calmante și hrănitoare tipice vitaminei E. A se folosi in fiecare zi dar si dupa zilele insorite care au stresat pielea

Pentru a beneficia de proprietatile sale, tocoferolul poate fi aplicat pur pe piele sau in cosmetica, de exemplu sub forma unei creme.

Tocoferol: alimente

Este foarte frecvent în alimente, în special în fructele oleaginoase, cum ar fi măslinenuciporumbarahide … și în semințele de grâu.

Este prezent și în cereale și legume cu frunze verzi.

Cantități mici se găsesc în fracțiile lipidice ale unor produse de origine animală, cum ar fi ficatul, ouăle și grăsimea din lapte.

Necesarul zilnic de tocoferol

Necesarul mediu zilnic de vitamina E este între 8 și 10 mg.

Deficit

În general, deficitul de tocoferol este asociat cu o situație de malnutriție, iar la subiecții mai tineri poate provoca defecte de creștere și dezvoltare.

În plus, lipsa vitaminei E poate fi la baza apariției tulburărilor sistemului nervos și a problemelor metabolice.

O eventuală deficiență se manifestă prin semne hematologice, neurologice, musculare și oftalmologice.

Exces

Excesul de vitamina E este destul de rar. Cu toate acestea, atunci când apare, poate duce la hipertensiune arterială, ceea ce este periculos pentru cei care au deja hipertensiune arterială și probleme cu tiroida.

Alte consecințe pot fi oboseală pe scară largă, tulburări digestive, greață și vărsături.

Tocoferol pur și acetat de tocoferol

Prezent adesea în formularea cremelor anti-îmbătrânire, tocoferolul este menționat în INCI de produse ca „Tocoferol” sau „Acetat de tocoferil”.

Să vedem care sunt diferențele dintre aceste două produse.

Tocoferol pur

Materia prima pura este asemanatoare mierii, atat ca consistenta (este destul de lipicioasa), cat si ca culoare (maro deschis sau galben inchis).

Iată avantajele sale:

 • are o putere antioxidantă mai mare
 • poate fi folosit direct pe piele, profitand de 100% din proprietatile sale (in cosmetica cantitatile sunt destul de mici)
 • poți adăuga câteva picături la cremele „do it yourself” sau la crema hidratantă (față sau corp) pe care o folosești de obicei
 • in cazul tenului foarte uscat il puteti incerca pur

Acetat de tocoferol

Indicat în INCI ca acetat de tocoferol, este esterul acetic al alfa tocoferolului și, spre deosebire de tocoferol, este solubil în apă.

Se transformă în tocoferol după ce este absorbit de piele.

De origine sintetică, are o putere antioxidantă mai mică decât tocoferolul natural, dar are un cost mai mic.

De unde să cumpăr

Tocoferolul, atât pur, cât și acetat, poate fi achiziționat din farmacii și magazine online.

Se gaseste atat sub forma de ulei cat si in varianta capsule. Poate fi aplicat pur, direct pe piele, sau adăugat în picături la produsul deja în uz obișnuit.

Contraindicatii

Nu are contraindicații speciale. Poate fi folosit fără distincție de către adulți, vârstnici, copii și femeile însărcinate. Foarte puțin probabil să provoace alergii.


0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *