Licopenul: ce este și care sunt beneficiile și proprietățile sale


Licopenul ajută la ținerea multor patologii și probleme la distanță: hrana care conține cele mai mari cantități din el este  cu siguranță  roșia, dar o putem găsi și în  morcovi și ardei. Din familia carotenoidelor, este un pigment liposolubil de tip vegetal, precum  beta-carotenul. Este luat în mod regulat prin dietă, deoarece organismul nu este capabil să-l sintetizeze. Iată tot ce trebuie să știi despre unde să-l găsești și cum să-l consumi pentru a profita la maximum de toate proprietățile sale. 

Interesul științific pentru licopen se datorează proprietăților sale antioxidante puternice. Această caracteristică îl face deosebit de util în combaterea îmbătrânirii, a bolilor cardiovasculare și chiar a unor forme de cancer.

Ce este licopenul

alimente bogate in licopen

Din punct de vedere structural și chimic este definit ca un carotenoid aciclic liniar.

Nu este un precursor al vitaminei A, ci acționează în combinație cu aceasta și constă din 11 legături duble conjugate de 40 de atomi de carbon. În legumele proaspete apare sub forma trans.

Este abundent în plasmă, unde se găsește în concentrații foarte mari, egale cu aproximativ jumătate din toți carotenoizii. Valorile se schimbă de la un subiect la altul, în funcție de locul de origine și de tipul de dietă.

Prezent și în alte zone ale corpului, cum ar fi prostată, sân, piele, țesut adipos și glandele suprarenale se acumulează ca sursă de rezervă, odată ce a trecut de bariera intestinală.

Care sunt proprietățile licopenului

Pe langa faptul ca da culoarea caracteristica alimentelor in care se gaseste, are numeroase proprietati.

De altfel, în ultimii ani cercetările s-au concentrat pe caracteristicile acestui carotenoid, găsind adesea rezultate surprinzătoare.

 • antioxidant natural, capabil să contracareze acțiunea periculoasă a radicalilor liberi.
 • actioneaza preventiv, si pe mai multe fronturi, impotriva unor tipuri de tumori
 • Intervine în reglarea răspunsurilor sistemului imunitar și a acțiunii hormonilor
 • îmbunătățește și facilitează comunicarea dintre celule.
 • utilizat pentru tratamentul bolilor de prostată
 • regleaza nivelul colesterolului in asa masura incat un consum zilnic, in anumite cantitati, ar fi comparabil cu efectul statinelor.
 • distruge substantele toxice precum cadmiul, aflatoxinele, ciclosporina.
 • reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare si combate osteoporoza si artrita.
 • protejează pielea de radiațiile solare, atât de mult încât este adesea folosit în creme și loțiuni. Acest lucru reduce daunele razelor UV, inclusiv îmbătrânirea.
 • scade riscul degenerarii maculare.
 • ajută la prevenirea bolilor degenerative precum boala Parkinson și Alzheimer

Alimente bogate in licopen

alimente bogate in licopen 2

Abundă în fructe și legume, variind în cantități de la 30 la 200 mg/kg. Depinde mult mai ales de gradul de maturare al legumei și evident de alegerea consumului organic.

Îl găsim în principal în alimente de culoare roșie și galbenă. Cea mai bogată în ea este cu siguranță roșia, dar o putem găsi și în morcovi și ardei.

Printre fructe le putem umple mâncând pepene verdegrapefruit, rozcaisestruguri, rodie, cireșe, căpșuni și portocale. 

Licopenul în alimente

Dacă luăm în considerare conținutul de licopen din diverse alimente, cu siguranță roșia este principalul aliment (de la 3 la 40 mg/kg de produs proaspăt). Alte surse minore sunt reprezentate de legume precum grapefruitul roz, portocalele sanguine, morcovii, caisele și pepenii verzi.

Spre deosebire de multe vitamine și minerale, absorbția licopenului crește odată cu creșterea temperaturii. Alți factori precum gradul de coacere și mediul în care este cultivată roșia influențează semnificativ și prezența substanței în fruct. Sosurile, sucurile și ketchup-urile sunt, prin urmare, o sursă mai bună decât roșiile proaspete.

În plus, având în vedere lilicicitatea sa ridicată, licopenul este absorbit mai ușor în prezența lipidelor, datorită stimulului asupra producției de săruri biliar .

În lumina tuturor acestor elemente, absorbția maximă a licopenului are loc, de exemplu, prin consumul unei pizza cu roșii cherry coapte, sos de roșii sicilian, mozzarella de bivoliță și ulei de măsline . Dimpotrivă, consumând o salată drăguță cu roșii verzi Trentino, absorbția licopenului va fi mai mică.

O metodă excelentă de a evalua prezența acestei substanțe într-un fruct este observarea culorii acestuia. Cu cât acesta este mai aproape de roșu intens, cu atât conținutul de licopen va fi mai mare.

Cum să luați cel mai bine licopenul

Nu toată lumea știe că acest carotenoid este capabil să- și crească biodisponibilitatea în roșii după gătit.

Este suficient să spunem că în piureul de roșii concentrația acestuia este de aproximativ 4 ori mai mare decât cea a roșiilor proaspete.

Tocmai din acest motiv dieta mediteraneana este cu siguranta cea mai buna sursa. O farfurie de paste cu sos de rosii si ulei de masline extravirgin sau o pizza Margherita sunt combinatia perfecta.

Chiar și ketchup-ul, considerat notoriu un produs industrial care trebuie interzis din dietă, este mai bogat în el decât roșiile crude.

De fapt, spre deosebire de multe alte substanțe, acest carotenoid nu se dispersează la temperaturi ridicate (nu este termolabil), dimpotrivă se comportă invers, își mărește concentrațiile.

Acest lucru se întâmplă datorită transformării structurii din trans în cis și distrugerii unei matrice care îi limitează absorbția.

Pentru a promova o mai mare asimilare, experții sugerează, de asemenea, combinarea acestuia cu alte lipide și preferarea roșiilor coapte cu o culoare mai închisăÎn acest fel, de fapt, prezența clorofilei este atenuată în favoarea licopenului.

Suplimente de licopen

Pe piata se gasesc atat suplimente sintetice, cat si naturale si organice .

Spre deosebire de alte carotenoide, însă, nu acționează ca un precursor al vitaminelor, ci acționează în combinație cu acestea pentru a-și exprima cel mai bine proprietățile. Nu întâmplător îl găsim adesea în suplimente de multivitamine sau cu săruri minerale .

În ceea ce privește dozele, este întotdeauna mai bine să consultați medicul dumneavoastră de încredere pentru a înțelege cum să procedați. Cercetările au arătat, în general, că aportul excesiv riscă să suprasoliciteze intestinele.

Necesarul zilnic variază în general între 50 și 100 mg pe zi , dar datorită unei diete echilibrate bogate în legume și fructe de sezon, acesta poate fi satisfăcut cu ușurință. Doar în cazurile de insuficiență dovedită este bine să apelezi la suplimente, ca acesta de mai jos:


One Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *