Imunitate scăzută? Iată 10 alimente care ajută sistemul imunitar


Dacă aveți apărarea imunitară scăzută, să descoperim împreună o modalitate fără contraindicații de a le crește: iată cele 10 alimente care ajută la apărarea imunitară într-un mod complet natural.

Când vine sezonul rece, inevitabil apar răcelile obișnuite și diferitele forme de gripă. Dar nu trebuie să vă faceți griji prea mult, puteți rămâne în formă toată iarna doar având grijă de alimentație.

sistemul imunitar

Alimente recomandate pentru stimularea sistemului imunitar scăzut

Dar acum este timpul să intrăm în detalii și să analizăm unul câte unul alimentele care ajută sistemul imunitar.

Usturoi

Să începem cu usturoiul proaspăt , care conține alicină, o substanță care are un puternic efect antibiotic, antimicrobian și antifungic .

Dacă îl folosești în mod constant, poți risca să alungi oamenii de lângă tine, dar în schimb vei reduce riscul de a răci cu 46%. 2 catei de usturoi pe zi sunt de ajuns si sistemul imunitar iti va multumi.

Ceai negru

Teanina  pe de altă parte, este un aminoacid conținut în ceaiul negru capabil să întărească sistemul nostru natural de apărare. Cercetările efectuate de cercetătorii de la Harvard au arătat că 5 căni pe zi sunt suficiente.

Pentru iubitorii de ceai verde, însă, vă reamintim că catechinele vă vor fi aliatul împotriva radicalilor liberi. Poate vei deveni mai nervos, dar merită.

Ciuperci

Ciupercile conțin o cantitate mare de seleniu și beta-glucan: seleniul este printre cei responsabili de producerea de citokine împreună cu celulele albe din sânge.

Beta-glucanul activează celulele albe din sânge împotriva infecțiilor și ajută la regenerarea țesutului deteriorat.

Somon

Vitamina D este importantă pentru prevenirea infecțiilor căilor respiratorii superioare, așa că alegeți să consumați somon. O porție pe zi este suficientă în perioadele din an când te simți mai expus riscului de a te îmbolnăvi.

Iaurt

Intestinul este unul dintre organele de care ar trebui să avem grijă cel mai mult printr-un consum zilnic de fermenti lactici vii, așa că mergeți mai departe cu iaurturile, bogate  în probiotice și prebiotice.

Cartofi și dovlecei

Pentru vitamina A te poți baza pe toate alimentele care conțin precursorii vitaminei în sine, adică beta-carotenulLe gasesti in cartofidovleceimorcovigalbenusuri de ou .

Migdale și semințe de floarea soarelui

Migdalele, germenii de grâu și semințele de floarea soarelui sunt excelente pentru a completa vitamina E și proprietățile sale antioxidante.

Căpșune

Vitamina C, in schimb, este continuta in capsuni si gandeste-te ca o cana pe zi iti asigura 160% din ratia zilnica recomandata. În plus, atenuează simptomele răcelii mult mai mult decât portocalele, chiar dacă puțini oameni știu asta.

Stridii

Dacă aveți nevoie de zinc, alergați și cumpărați stridii, doar una de mărime medie este suficientă pentru a vă garanta nevoile zilnice.

Ciocolata neagra

Ciocolata neagră este direct responsabilă de creșterea limfocitelor T, datorită cărora organismul nostru este capabil să elimine chiar și noi infecții.

Întărirea sistemului imunitar

Întărirea apărării imune este o necesitate care trebuie îndeplinită atunci când factori precum stresul, anumite patologii, utilizarea excesivă a antibioticelor, frigul, schimbarea anotimpului, alimentația necorespunzătoare, odihna inadecvată de noapte etc. să le compromită sau să le slăbească.
În aceste situații, eficiența slabă a sistemului imunitar duce la o susceptibilitate mai mare la infecții (boli declanșate de agenți infecțioși precum bacterii, viruși, ciuperci și paraziți).

Cea mai bună și mai eficientă modalitate de a întări sistemul imunitar este adoptarea unui stil de viață sănătos, care presupune: o dietă bogată în fructe și legume, exerciții fizice regulate, interzicerea fumatului, lipsa consumului excesiv de alcool, menținerea sub control a tensiunii arteriale și a greutății corporale, dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte și respectă cu scrupulozitate regulile de igienă personală corectă. Daca un stil de viata sanatos are nevoie de sustinere, poate fi de ajutor sa apelezi la grupa variata de plante medicinale cu actiune imunostimulatoare si adaptogena pe care natura le-a oferit-o intotdeauna.

Ce slăbește apărarea imunitară?

Astăzi, principalele cauze ale slăbirii sistemului imunitar sunt: ​​stresul, unele patologii (de exemplu răceala), utilizarea nemoderată a antibioticelor, diverși factori de mediu (de exemplu frigul, umiditatea, schimbarea sezonului, expunerea excesivă la soare etc.), alimentație necorespunzătoare, odihnă nocturnă inadecvată, stil de viață sedentar, oboseală fizică și înaintarea în vârstă.

Stres

Condițiile care provoacă stres psiho-fizic slăbesc sistemul imunitar, deoarece îl supun unui volum de muncă mai mare.

În comparație, este ca și cum stresul a tensionat sistemul imunitar, încredințându-i numeroase sarcini și, ca urmare, acesta din urmă a devenit mai puțin eficient.

Abuzul de antibiotice

La nivel intestinal, corpul uman găzduiește anumite bacterii, cu care stabilește o relație simbiotică: în schimbul ospitalității oferite de intestin, aceste bacterii – care împreună sunt numite floră bacteriană  – garantează diverse servicii, printre care: umezirea proliferării acestora. microorganismele potențial patogene prezente în mod normal în unele zone ale corpului (ex:  Candida albicans ) și modulează sistemul imunitar intestinal.

Utilizarea nemoderată a antibioticelor poate sărăci flora bacteriană, care, în acel moment, nu mai este capabilă să-și îndeplinească funcțiile.
De aici rezultă că microorganismele potențial patogene precum Candida albicans  pot prelua și prolifera, iar propriile apărări imunitare ale intestinului își pierd eficacitatea.

Stilul de viață sedentar și odihna nocturnă inadecvată

Studiile stiintifice au aratat ca persoanele sedentare si cele care dorm mai putin se imbolnavesc mai usor decat persoanele cu o viata activa si cei care dorm 7-8 ore pe noapte.

Astfel, cercetătorii au concluzionat că există o legătură între sistemul imunitar slăbit și factori precum stilul de viață sedentar și somnul insuficient pe timp de noapte.

Hrănire necorespunzătoare

De exemplu, aportul inadecvat de proteine ​​compromite producerea și funcționalitatea acelor glicoproteine ​​care formează o parte fundamentală a sistemului imunitar.

Îmbătrânirea face ca organele imunitare producătoare de globule albe să fie mai puțin eficiente.

Din păcate, este un destin care aparține inevitabil organismului uman și împotriva căruia este imposibil să te opui în mod radical.

Ce să faci pentru o apărare imunitară mai puternică?

Potrivit opiniei unanime a comunității medico-științifice, cea mai bună modalitate de a întări sistemul imunitar este adoptarea unui stil de viață sănătos.

La urma urmei, este un fapt că, odată cu adoptarea unui stil de viață sănătos, orice organaparat și sistem al corpului uman – inclusiv sistemul imunitar – funcționează mai bine și mai eficient.
Întărirea sistemului imunitar prin comportamente de viață sănătoase se bazează pe câteva pietre de temelie, care sunt:

 • Dieta corecta. Obiceiul de a consuma fructe, legume, cereale integrale si iaurt, asociat poate cu aportul de prebiotice si probiotice (fermenti lactici vii), si bunul obicei de a limita aportul de alimente bogate in grasimi saturate, stau la baza unei alimentatii corecte. precum și capabil să revigoreze sistemul imunitar.
  În vederea întăririi sistemului imunitar, consumul de alimente bogate în vitamina C , precum fructele și legumele, în lunile noiembrie și decembrie, merită o mențiune specială.
 • Activitatea fizică. Sportul ajută la întărirea sistemului imunitar, cu condiția să fie practicat inteligent, echilibrat și fără excese.
  În ceea ce privește efectele benefice ale sportului asupra sistemului imunitar, studii științifice interesante au arătat că exercițiile fizice regulate îmbunătățesc funcția neutrofilelor, adică una dintre componentele celulare care alcătuiesc globulele albe.
 • Menținerea greutății corporale normale . Acest aspect este strâns legat de o  dietă echilibrată  și de exercițiul fizic constant.
 • Restricționarea băuturilor alcoolice. Abuzul de alcool  vă dăunează grav sănătății și are un efect depresiv asupra sistemului imunitar.
 • Fumatul interzis . Oricine a auzit de nenumăratele daune ale fumului de țigară; printre aceste daune se numara si slabirea sistemului imunitar.
 • Dormi suficient. În timpul somnului de noapte, corpul uman procesează proteinele introduse odată cu dieta și le folosește pentru a lupta împotriva potențialilor agenți patogeni. Cei care  nu dorm suficient  în timpul nopții nu pot folosi proteinele în scopul menționat mai sus, deci sunt mai vulnerabili la infecții.
 • Menținerea tensiunii arteriale normale .
 • Respectați regulile de igienă personală corectă .

Dacă corectarea obiceiurilor alimentare, sportului, limitarea consumului de alcool etc. nu au fost suficiente pentru revigorarea sistemului imunitar, este posibil să se folosească resursele pe care natura le-a oferit dintotdeauna ființelor umane: grupa variată de plante medicinale cu acțiune imunostimulatoare și adaptogenă. Aceste plante, de fapt, reprezintă un excelent ajutor în întărirea sistemului imunitar slăbit.

Remedii pe bază de plante pentru întărirea apărării imune: cum să te orientezi?

Piața naturistă oferă o gamă largă de preparate din plante: pe baza nevoilor personale și sub sfatul medicului fitoterapic, clientul care are nevoie să întărească sistemul imunitar poate alege între plicuri efervescente, ceaiuri din plante, capsule, batoane energetice și elixiruri, care la fel . efect.

Adesea, obiceiurile și ritmurile de viață afectează alegerea: de exemplu, capsulele sunt mai practice pentru persoanele care nu au mult timp la dispoziție (din cauza muncii, familiei numeroase etc.), în timp ce ceaiurile din plante sunt mai potrivite pentru cei care, în plus pentru a trebui să întărească sistemul imunitar, simți nevoia de a te relaxa.

Mai jos este un model de preparat din plante – plicuri efervescente mai exact – utile pentru intarirea sistemului imunitar.

Exemplu de remediu natural în plicuri efervescente pentru întărirea sistemului imunitar

Pliculețele efervescente sunt plasate la jumătatea distanței dintre formulările mai complexe din plante (de exemplu, ceaiurile din plante) și cele mai rapide (tablete).

La prima vedere, acest produs de stimulare a sistemului imunitar pare foarte complex; în realitate, după cum vom vedea, este un preparat pe bază de plante foarte simplu.

Există doar două componente menite să revigoreze sistemul imunitar –  echinacea  și  astragalus  – în timp ce toate celelalte elemente sunt utile pentru succesul produsului:

 • Acid citric și bicarbonat: contribuie la cea mai bună percepție organoleptică a produsului. Ele nu afectează în niciun fel întărirea sistemului imunitar.
 • Beta-carotenul ( precursor al vitaminei A ): în acest caz, beta-carotenul este exploatat nu atât pentru activitatea sa antioxidantă, cât pentru a da o culoare „vii” preparatelor efervescente. După cum se știe, de fapt, beta-carotenul este pigmentul care dă culoarea portocalie clasică acelor legume care o conțin (ex: morcov sau  dovleac ).
  Datorită utilizării sale în astfel de preparate, beta-cartonul poate fi considerat un element „ corrigen ”, introdus nu pentru a îmbunătăți aroma, ci pentru a da o nuanță strălucitoare formulării.
 • Zaharină sodică: este un îndulcitor. Pliculetele efervescente se dizolva in apa, de aceea produsul trebuie sa fie placut la gust. Îndulcitorii precum zaharina de sodiu asigură acest lucru.
 • Arome naturale de lămâie și portocală: motivele includerii lor în formulare sunt aceleași ca și pentru zaharina de sodiu (plăcerea senzorială). Tot in acest caz, aromele actioneaza ca o „garnitura” pentru produs si nu intaresc sistemul imunitar.
 • Inuline: sunt polimeri de fructoza, utili pentru imbunatatirea transmiterii substantelor prezente in preparatele efervescente (favorizeaza o eliberare lenta).
 • Echinacea  ( Echinacea purpurea ): datorită capacității sale puternice de a întări sistemul imunitar, este considerată planta imunostimulatoare prin excelență. Fitocomplexul său include: echinacozidă, acid cafeic, acid cinamic (fenilpropani), glicoproteine ​​și molecule de heteropolizaharide.
  Este deosebit de potrivit pentru prevenirea racelilor, gripei , herpesului, situatiilor stresante.
 • Astragalus  ( Astragalus membranaceus ): fitocomplexul său este bogat în saponine triterpenice, flavonoide glicozilate și heteropolizaharide.
  Saponinele si flavonoidele triterpenice favorizeaza activitatea antiinflamatoare (NB: primele au si efecte tonice si stimulatoare asupra fertilitatii); fracția heteropolizaharidă, pe de altă parte, sporește acțiunea imunostimulatoare a echinaceei.
  Datorită acțiunii combinate (sau sinergice) a componentelor sale, astragalus reprezintă:
  • Un adaptogen și tonic-stimulant puternic;
  • Un stimulent al sistemului nervos central ( SNC ). Este de fapt un factor care induce starea de veghe (din acest motiv nu se recomanda administrarea de astragalus in caz de insomnie si inainte de culcare);
  • Un remediu util pentru a îmbunătăți conviețuirea cu răceala;
  • Un cardiotonic direct. Flavonoidele favorizează creșterea forței de contracție cardiacă ( efect inotrop pozitiv );
  • Un cardiotonic indirect, datorită proprietăților sale adaptogene și tonic-stimulatoare;
  • Un stimulent care crește ritmul cardiac ( efect cronotrop pozitiv ).

One Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *