Dacă nu mănânc pește, trebuie să iau suplimente de DHA pentru a obține omega-3?


Întrebarea cititorilor : „Dacă nu mănânc pește, trebuie să iau suplimente de DHA pentru a obține omega-3?”

Răspuns:

Nu, dimpotrivă, cei care mănâncă pește și alte alimente de origine animală au nevoie de omega-3 mai mult decât cei care urmează o dietă pe bază de plante. De fapt, acești acizi grași esențiali, la adulți, servesc în principal la prevenirea bolilor degenerative care afectează omnivorii în medie mai mult decât persoanele care urmează o dietă 100% vegetală (boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer, boli coronariene, boli neurodegenerative, precum Alzheimer).

Alimentele bogate în omega-3 trebuie cu siguranță incluse într-o dietă optimă, dar nu sunt necesare suplimente , deoarece există alimente vegetale care sunt bogate în ele și sunt mult mai ieftine, mai sănătoase și mai durabile decât peștele: uleiul de in din frigider; semințe de in măcinate; semințe de chia măcinate; nuci.

În plus:

  • Peștele nu este atât de bogat în omega-3 : omega-3 se găsesc doar în unele tipuri de pești și într-o măsură mult mai mică decât se crede în mod obișnuit. Sunt conținute în peștii grasi, cum ar fi somonul, păstrăvul, heringul. De asemenea, rămâne de văzut câți omega-3 rămân odată ce peștele este gătit, deoarece aceste grăsimi sunt foarte sensibile la temperatură.
  • Peștele conține un procent semnificativ de grăsimi saturate (15%-30%), adică cele nocive, și colesterol, care promovează aceleași boli degenerative pe care le contracarează omega-3.
  • Poluanții prezenți în apă ( sau substanțele chimice folosite în piscicultură) sunt concentrați în carnea peștelui , în special în grăsime, așa că consumul de pește cu siguranță nu este o alegere sănătoasă.
  • Singurele surse durabile sunt sursele vegetale : este imposibil să crești consumul de pește pentru întreaga populație când deja cu consumul actual majoritatea zonelor de pescuit au fost decimate și oceanele au fost devastate. Ca să nu mai vorbim de fermele piscicole, care au un impact și mai mare asupra mediului și risipesc mai multe resurse.

În cele din urmă, suplimentarea cu DHA nu este de niciun folos, cu excepția cazului în care doriți să evitați alimentele bogate în omega-3 dintr-un motiv oarecare.

Suplimentul este doar pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani și pentru femeile însărcinate și care alăptează , indiferent de dieta pe care o urmează. În aceste cazuri, ar trebui utilizate suplimente de DHA pe bază de microalge integral vegetale.


0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *