Ce trebuie să știi despre magneziu, un mineral esențial


Magneziul este un mineral important, deoarece este implicat în producerea de energiePrin urmare, este necesar pentru mușchi și sistemul nervos. Să vedem ce alimente sunt cele mai bogate în el și ce cauzează o deficiență.

Magneziul ce este și pentru ce este

Magneziul îndeplinește câteva activități esențiale în corpul uman:  

 • Participă la menținerea bunăstării inimii;  
 • Poate avea un efect relaxant asupra muschilor si de aceea este folosit pentru proprietatile sale calmante asupra sistemului nervos;  
 • Ajută la reglarea ciclurilor somn-veghe;  
 • Contribuie la sinteza proteinelor;  
 • Este un aliat prețios pentru a contracara sindromul premenstrual.  

Magneziul este un mineral esențial găsit în natură, în mare parte dizolvat în apă Este esențial pentru oameni, deoarece este responsabil pentru transmiterea impulsurilor nervoase și musculare. Dar este util și pentru rinichi pentru formarea ureei.

Pentru a beneficia de el, trebuie luat cu dieta, intr-un raport recomandat de 350 mg pentru barbati si 300 mg pe zi pentru femei.

O cantitate care poate fi crescută la 450 mg în timpul sarcinii și alăptării.

În primele luni de viață ale unui copil, cantitatea variază de la 30 la 70 mg pe zi și crește la 130 mg o dată cu vârsta de 8 ani.

Băieții sub 18 ani au un necesar zilnic între 240 și 410 mg, iar fetele între 240 și 360 mg.

Deficit de magneziu

Riscurile care decurg dintr-o posibilă deficiență de magneziu nu trebuie trecute cu vederea. Acestea variază de la greață la diaree și de la spasme musculare la un sentiment de slăbiciune. Și apoi confuzie mentală, dureri de cap cronice, anxietate. Până la consecințe mai grave, cum ar fi hipertensiunea arterială și insuficiența cardiacă.

Acest lucru se datorează faptului că magneziul este responsabil pentru multe procese metabolice, inclusiv cele care afectează oasele, sistemul imunitar și sistemul cardiovascular. Este capabil să promoveze absorbția calciului și potasiului și a altor micro-compuși precum vitamina E și vitamina C. Nu întâmplător, lipsa de calciu este adesea însoțită de lipsa de magneziu.

Menține zahărul din sânge stabil, deci este, de asemenea, capabil să țină diabetul la distanță. De asemenea, păstrează rinichii, prevenind formarea pietrelor, este capabil să amelioreze durerile menstruale și să facă pielea sănătoasă și strălucitoare.

De fapt, a lua magneziu în cantitățile recomandate nu este întotdeauna ușor. Pentru că alimentele, odată gătite, tind să-și piardă proprietățile. Prin urmare, idealul este să preferați alimentele organice și nerafinate.

Acordați atenție și altor feluri de mâncare și băuturi, deoarece unele, precum cafeaua, pot contracara absorbția intestinală a magneziului.

Afecțiunile renale și gastrointestinale precum ulcerul și gastrita pot duce și la un deficit de absorbție, care în orice caz se agravează, desigur, odată cu vârsta.

Magneziu alimentar

Alimentele care conțin magneziu sunt cerealele (în special cerealele integrale), carnea, peștele și produsele lactate. Vești bune și pentru vegani, deoarece acest mineral este conținut în hrișcă (aproximativ 120/140 mg la 100 de grame), legume cu frunze verzi, fructe uscate, linte și cacao (400 mg).

Alimentele cele mai bogate în magneziu sunt agarul uscat de alge marine (770 mg la 100 g), urmat de semințe, ciuperci, ierburi și condimente precum busuiocul , menta, curry și șofranul.

Și dacă din anumite motive nu poate fi luat din niciunul dintre aceste alimente, există și ape minerale îmbogățite cu săruri de magneziu pe piață. Dar atenție, este mai bine să le cumpărați numai sub sfatul medicului.

Tipuri de magneziu

Pe piață există și diferite tipuri de  suplimente alimentare, vândute într-un format diferit în funcție de nevoile celor care le iau. De exemplu, clorura de magneziu este vândută în farmacii în pliculețe de o singură porție pentru a fi dizolvată în apă. Este util pentru eliminarea acidului uric și combate decalcificarea articulațiilor.

Aspartatul de magneziu , pe de altă parte, este adesea vândut într-o soluție lichidă , pentru a combate deficiențele datorate transpirației din activitatea sportivă. Dar acest oligomineral poate fi găsit și în sticle, sub formă de soluție granulară bucală efervescentă sau în tablete de înghițit.

CE ALIMENTE CONȚIN CEL MAI MULT MAGNEZIU?

Printre alimentele cele mai bogate în magneziu se numără:

 • Semințe de dovleac 
 • Migdale și caju 
 • Alune de padure 
 • Linte fiartă, spanac  
 • Anghinare  
 • Dovlecel  
 • Avocado 
 • Cartofi, fenicul 

Când nu ar trebui să luați magneziu?

Magneziul poate fi luat de adulți, copii și vârstnici, fără a produce efecte secundare în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, ar putea fi descurajată, la sfatul medicului, la subiecții care suferă de boli de inimă și rinichi, diabet sau hipertiroidism: în acest caz este indicat să consultați medicul înainte de a-l lua.

Are magneziul vreun efect secundar?

În general, magneziul, dacă este luat în dozele recomandate, nu ar trebui să producă efecte secundare. Cu toate acestea, supradozajul cu magneziu poate provoca unele simptome precum: greață, crampe stomacale, dificultăți de respirație sau disconfort intestinal.


0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *