Ce se întâmplă în organism când bei zi de zi băuturi carbogazoase


Băuturile carbogazoase au devenit extrem de populare în societatea modernă. Sunt disponibile într-o gamă largă de arome și stiluri și sunt adesea considerate o băutură răcoritoare și care potolește setea. Cu toate acestea, în ciuda popularității lor, este important să înțelegem efectele negative pe care aceste băuturi le pot avea asupra organismului nostru.

Excesul de zaharuri si calorii

Băuturile carbogazoase sunt adesea pline de zaharuri adăugate, făcându-le extrem de dulci și atrăgătoare pentru gust. Doar o doză de băutură carbogazoasă poate conține o cantitate semnificativă de zahăr. Conținutul ridicat de zahăr din băuturile carbogazoase poate duce la un aport excesiv de calorii, care poate contribui la creșterea în greutate și la obezitate. Un studiu realizat de Smith et al., 2019 a constatat că consumul regulat de băuturi carbogazoase este asociat cu un risc semnificativ crescut de obezitate la adulți.

Efectele negative ale băuturilor carbogazoase asupra sistemului osos

Băuturile carbogazoase conțin acid fosforic, un compus care le conferă o textură gazoasă. Cu toate acestea, acidul fosforic poate avea efecte negative asupra sistemului nostru osos . Consumul excesiv de bauturi carbogazoase poate reduce absorbtia de calciu de catre organism, crescand astfel riscul de osteoporoza si fragilitate osoasa. Un studiu realizat de Johnson și colab., 2018 a evidențiat o corelație între consumul de băuturi carbogazoase și densitatea minerală osoasă mai mică la femeile în vârstă.

Probleme de sănătate digestivă și dentară

Conținutul ridicat de zahăr și acid găsit în băuturile carbogazoase poate provoca probleme digestive. Consumul frecvent al acestor băuturi poate duce la creșterea producției de acid în stomac, care poate provoca arsuri la stomac, reflux acid și tulburări digestive. În plus, conținutul ridicat de zahăr poate încuraja creșterea bacteriilor dăunătoare în gură, ceea ce duce la probleme de sănătate dentară, cum ar fi cariile dentare și bolile gingiilor.

Impact negativ asupra sistemului cardiovascular

Consumul regulat de băuturi carbogazoase a fost asociat cu un risc crescut de boli de inimă și tulburări ale sistemului circulator. Un studiu publicat în Jurnalul American de Cardiologie a arătat că consumul ridicat de băuturi carbogazoase este legat de creșterea nivelului de colesterol LDL („colesterol rău”) și de trigliceride din sânge. Acest lucru poate contribui la acumularea plăcii în artere și la creșterea riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza și atacul de cord.

Studiu privind băuturile carbogazoase

Potrivit Repubblica, recent a fost realizat un studiu privind efectele reale ale băuturilor carbogazoase asupra organismului uman. După cum se întâmplă adesea, primii subiecți de cercetare au fost șobolanii. Împărțiți în trei grupuri, fiecare dintre aceștia a primit o băutură carbogazoasă, o băutură cu zahăr, dar totuși, și apă naturală simplă. 

Ei bine, ce au descoperit cercetătorii? Că șoarecii cărora li s-a administrat băutura carbogazoasă au înregistrat o creștere în greutate mai rapidă decât ceilalți. Dar acest lucru pare să nu fie legat doar de zahăr. Rozatoarele in cauza aveau un nivel mai mare de grelina, un hormon care stimuleaza pofta de mancare, decat celelalte.

Efectul real al băuturilor carbogazoase cu zahăr asupra organismului

După rozătoare a venit rândul oamenilor. Așa că echipa engleză Trust Me, I’m a Doctor, un serial de televiziune de sănătate produs de BBC, a cerut ajutorul medicului. James Brown de la Universitatea Aston din Birmingham, pentru a recruta voluntari sănătoși. Ei bine, testele nu au făcut altceva decât să confirme ceea ce fusese deja descoperit cu studiul anterior pe șoareci.

După ce s-au efectuat mai multe teste administrând aceleași trei băuturi, s-a descoperit că „băuturile spumante cu zahăr ți-ar face mai foame decât o băutură simpla cu aceeași cantitate de zahăr”. Ceea ce este incredibil de adevărat și pentru apa carbogazoasă. Dr. Brown spune „Cei care au băut o băutură gazoasă au mâncat în medie cu 120 de calorii mai mult după ce au băut și asta este semnificativ.” Deci nu doar zaharurile din băuturi te îngrașă, ci și bulele în sine. Orice adăugat cu dioxid de carbon crește apetitul.


0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *