Ce regim alimentar să urmezi când iei cortizon?


Cortizonul este un medicament care are funcții similare cu cortizolul, un hormon produs în mod natural ca răspuns la stări stresante, atât fizice, cât și psihice, de către glandele suprarenale. 

alimente interzise cortizon medrol

Este frecvent asociat cu o creștere a foametei și este mai ușor să acumulați greutate. În acest context este util să se încadreze într-o dietă și un stil de viață capabil să transmită semnale pozitive, care să liniștească organismul cu privire la prezența nutrienților pentru a-și îndeplini funcțiile la capacitate maximă și care sunt capabili să moduleze senzația de foame. 

Prin urmare, este esențial să urmezi o dietă sănătoasă și echilibrată, să mănânci 5 mese pe zi (mic dejun, prânz, cina si gustarea de la mijlocul diminetii si la mijlocul dupa-amiezii), nu sariti niciodata micul dejun datorita rolului sau puternic in controlul hormonal legat de metabolism si aportul alimentar, va fi de sprijin sa incepeti cu energie si sa controlati foamea in timpul zilei. 

Și mai important este să consumați alimente de calitate, nerafinate și este întotdeauna un obicei bun să combinați carbohidrații, de preferință integrali, cu o porție mare de legume. Distribuția corectă a nutrienților în masă vă va permite să aveți un control glicemic adecvat. 

Semnalele generate, tot in acest caz, vor fi utile pentru reducerea inflamatiei si imbunatatirea raportului foame-satietate. În plus, fructele și legumele, proaspete și de sezon, nu trebuie să lipsească în fiecare zi și din abundență pe masa ta. Printre instrumentele disponibile pentru a contracara creșterea în greutate legată de retenția de lichide, cauzată și de administrarea medicamentului, este util în această fază să se acorde o atenție deosebită cantității de sare. Este bine să acordăm o atenție deosebită nu doar cantităților pe care le adăugăm în preparate, ci și a ceea ce este prezent în mâncare. 

Va fi și mai important să preferați alimentele proaspete și neprocesate, reducând carnea procesată, cum ar fi cârnații și conservele. În general, cei care urmează un tratament pe bază de cortizon ar trebui, așadar, să încerce să urmeze o dietă săracă în sare și o dietă puțin bogată în proteine ​​(cu un aport mai mare de proteine), asta pentru că cortizonul dă o pe de o parte face organismul să rețină mai mult sodiu și pe de altă parte perturbă metabolismul proteic al glucozei și calciului, crescând și riscul de osteoporoză, mai frecvent la femei. 

Alimentele recomandate în cazul terapiei pe bază de cortizon

 • ouă (maximum de două ori pe săptămână),
 • carne albă și pește (de preferință cu conținut scăzut de grăsimi),
 • orez si paste (doza in functie de greutate),
 • ulei de măsline extravirgin în doze prestabilite (ca condiment),
 • legume și fructe (de consumat din abundență)
 • scazut zahar si sare (atentie nu doar la sarea care se adauga in condimentele alimentelor, ci si la cea ascunsa in sosuri si alte alimente
 • Alimente bogate in potasiul sunt de asemenea foarte utile in acest caz precum: fasolea, lintea, mazarea, spanacul, feniculul, cartofii, rosiile, sparanghelul, ananasul, pepenele galben, strugurii, caise, arahide, smochine uscate, migdale, nuci, alune

Alimente interzise în cazul terapiei pe bază de cortizon

Medrol alimente interzise

Foarte mulți folosesc Medrol si sunt interesați de lista de alimente interzise.

 • Evitați în primul rând sarea!! Ea nu trebuie adăugată deloc în mâncare, dar mai mult decât atât, trebuie să fim atenți la nivelul de sare din alimentele care conțin sare în mod natural.
 • Evitați murăturile
 • Evitați mezelurile si mâncărurile procesate
 • Covrigei, alune, seminte cu sare.
 • Evitați alimentele procesate care conțin multă sare precum: ketchup, pizza, sosuri, conserve

Regim alimentar cortizon conform altor surse

Se știe puțin despre dieta optimă în timpul terapiei cu corticosteroizi. Obiceiurile tale alimentare ar trebui să depindă de vârsta ta, de afecțiunile preexistente pe care le poți avea (diabet etc.) și de cortizonul prescris (doză, durată). Dieta dvs. va depinde, de asemenea, în mare măsură de expertiza medicului dumneavoastră bazată pe cazul dumneavoastră personal.

O dietă săracă în sare este uneori recomandată pacienților, chiar dacă toți medicii nu sunt de acord, deoarece această recomandare nu are un sprijin științific puternic. Prescrierea unui astfel de regim depinde în mare măsură de experiența medicului dumneavoastră. Cu toate acestea, majoritatea profesioniștilor medicali sunt de acord că o dietă strict săracă în sare poate provoca mai mult rău decât bine. Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru pacienții vârstnici care primesc cortizon în doze mai mici de 15-20 mg pe zi.

De asemenea, este recomandată o dietă săracă în carbohidrați pentru a limita creșterea în greutate și posibilitatea apariției diabetului cauzat de tratamentul cu cortizon. Nu există date dacă ar trebui limitate doar zaharurile simple (ex. bomboane, băuturi răcoritoare) sau dacă această recomandare se aplică și carbohidraților (ex. paste, cartofi). O dietă săracă în carbohidrați poate fi benefică anumitor pacienți. Cu toate acestea, 25-45% dintre medici recomandă rar acest lucru atunci când prescriu tratament.

Poate fi prescrisă o dietă bogată în proteine. Obiectivul acestei schimbări ar putea fi limitarea riscului de pierdere musculară cauzată de cortizon. Nu există date care să susțină acest beneficiu al aportului crescut de proteine. Cu toate acestea, trebuie luat în considerare în funcție de pacient.

Reducerea aportului total de calorii vă poate ajuta să evitați sau să limitați creșterea în greutate cauzată de utilizarea cortizonului. Cu toate acestea, o dietă fără suficiente calorii este greu de menținut pe termen mediu și lung, în special din cauza hiperfagiei declanșate de corticosteroizi.

Dacă apar reacții adverse, medicul dumneavoastră vă poate sfătui să vă modificați dieta.

Bine de stiut

 • În ciuda înțelepciunii convenționale, nu există niciun tip de dietă care să fie prescris în asociere cu corticosteroizi sistemici. Cea mai bună dietă este una echilibrată, completată cu trei mese pe zi. Evitați să săriți peste mese.
 • Dacă dieta care vi se prescrie pare restrictivă și vă face dornic să o opriți sau să reduceți terapia cu corticosteroizi, vă rugăm să vă informați medicul. Este mai bine (și mai ușor) să vă modificați mai întâi dieta decât să modificați tratamentul cu cortizon în ansamblu!

Surse selective

 • Perdoncini-Roux A și colab. Măsuri adjuvante pentru terapia sistemică prelungită cu corticosteroizi Practici ale medicilor generalişti francezi Rev Prat. 2009
 • Fardet L și colab. Măsuri adjuvante pentru terapia sistemică prelungită cu corticosteroizi: descrierea practicilor interniștilor francezi. Intern Rev Med. 2008
 • Arena C și colab. Impactul evenimentelor adverse induse de glucocorticoizi asupra aderenței la pacienții care primesc terapie sistemică cu glucocorticoizi pe termen lung. Br J Dermatol. 2010

One Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *