Zahăr muscovado: ce trebuie să știți despre acest zahăr integral din trestie


Muscovado este un zahăr brun cu o consistență granulară tipică, de culoare închisă datorită procentului mare de melasă și mai lipicios decât zahărul alb și zahărul brun „normal”Este fabricat exclusiv din trestie de zahăr, nu din sfeclă de zahăr și este produs în principal în India, Columbia și Pakistan. Să aflăm tot ce este de știut despre muscovado și dacă este adevărat că este mai sănătos decât alte zaharuri.

Ce înseamnă Muscovado?

Termenul muscovado, folosit pentru a indica zahărul integral din trestie, derivă din portughezul „açúcar mascavado”, care înseamnă „zahăr nerafinat”.

Proprietate

100 de grame de muscovado corespund aproximativ 380 Kcal, prin urmare este un zahăr destul de caloric și cu un anumit conținut de săruri minerale. În ceea ce privește proprietățile, deși este adesea descris ca un zahăr mai sănătos decât altele, acestea sunt în mare parte zvonuri, și pentru că cantitatea de nutrienți este destul de irelevantă.

Proprietățile sunt aceleași ca și alte tipuri de zahăr, zaharoza este mereu prezentă, dar aroma se schimbă, hotărât mai aromată și mai picantă datorită prezenței melasei obținute din trestie de zahăr.

Cum este zahărul muscovado?

Este zahăr brun cu o textură granulată, care este mai lipicioasă și mai umedă decât zahărul alb obișnuit și zahărul brun neîntreg. Aroma este, de asemenea, mult mai intensa si aromata datorita procentului mare de melasa.

Cum se utilizează

Muscovado poate fi folosit în locul zahărului alb atât pentru a îndulci băuturi precum cafeaua sau ceaiul, dar și pentru prepararea deserturilor, de la prăjituri la biscuiți. Singura precauție, dacă doriți să-l folosiți, este să reduceți cantitatea de lichid indicată în rețetă.

Contraindicatii

Nu are contraindicații deosebite, dar trebuie consumat totuși în cantități moderate, deoarece este zahăr. Mai bine să nu depășești 25 de grame pe zi, cu excepția cazurilor speciale în care este necesar să se reducă și mai mult consumul.

Diferența dintre zahăr brun și muscovado

Toate zaharurile sunt compuse din zaharoză, iar cele mai mult sau mai puțin colorate și din cantități variate de melasă. La muscovado melasa este intr-un procent mare, in timp ce in zaharul neintegral din trestie acest procent este mai mic deoarece melasa este partial indepartata. Cu toate acestea, acestea sunt produse destul de asemănătoare: nu este o coincidență că muscovado este adesea numit „zahăr negru din trestie”.

zahar muscovado

Rețete de zahăr muscovado

Poate fi folosit in nenumarate retete, incepand cu biscuiti integrali. Pentru a le pregăti aveți nevoie de unt, zahăr muscovado, făină integrală , ouă și coajă de lămâie.

Făina, muscovado și untul sunt amestecate într-un mixer, amestecul este transferat pe o suprafață plană și îmbogățit cu coajă de lămâie și ouă. Amestecă totul cu mâinile până obții un aluat care se lasă să se odihnească un anumit timp. Biscuitii sunt apoi obtinuti din paine si fierti la cuptor.

Care este cel mai bun zahăr brun?

Din punct de vedere nutrițional, zahărul brun din trestie nu este, în ciuda faptului că se spune adesea contrariul, mai bun decât alții. Ceea ce se schimbă este în principal aroma, hotărât mai aromată și picantă din cauza procentului mare de melasă.

Proprietăți nutriționale

Proprietățile nutriționale ale zahărului muscovado

Ca „zahăr natural”, mulți consideră muscovado ca fiind mai sănătos decât zahărul granulat de masă.

Când este produs în anumite condiții, zahărul muscovado se dovedește a avea caracteristici nutriționale mai bune, deoarece reține un procent mai mare de minerale naturale din sucul de trestie de zahăr (materia primă).

Să rezumăm pe scurt proprietățile nutriționale ale zahărului muscovado și obișnuit.

 • Calorii 383 kcal
 • Săruri minerale totale 740 mg max
  1. Fosfor (P) 3,9 mg max
  2. Calciu (Ca) 85 mg max
  3. Magneziu (Mg) 23 mg max
  4. Potasiu (K) 100 mg max
  5. Fier (Fe) 1,3 mg max

Zahărul alb granulat, pe de altă parte, are următorul profil chimic:

 • Calorii 387 kcal
 • Săruri minerale totale – mg max
  1. Fosfor (P) – mg max
  2. Calciu (Ca) 1,0 mg max
  3. Magneziu (Mg) – mg max
  4. Potasiu (K) 2,0 mg max
  5. Fier (Fe) – mg max.

Zahăr Muscovado VS Zahăr Rafinat

De fapt, ținând cont de valorile nutriționale referitoare la conținutul de sare, muscovado pare cu siguranță mai bogat decât zaharoza rafinată. Din punct de vedere mineral, deci, ar putea fi definit ca fiind superior celuilalt.

Este diferit în ceea ce privește sănătatea generală, care nu este inferioară, dar nici măcar superioară celeilalte. Zahărul de masă nu aparține niciunei dintre cele VII grupe de alimente de bază. Aceasta deoarece, neconstituind o resursă nutritivă de niciun fel, nu participă la echilibrul general al dietei. Acest lucru se aplică nu numai zahărului rafinat, ci și muscovado. Deși este mai bogat în minerale decât îndulcitorul tradițional, muscovado nu participă semnificativ la atingerea rațiilor recomandate în cauză. Asta pentru că, respectând porția și frecvența de consum sugerate pentru utilizarea zahărului (cât mai puțin), contribuția finală asupra aportului de minerale este irelevantă.

Mai general, caracteristicile chimice ale zahărului muscovado nu diferă mult de cele ale zahărului rafinat. Este foarte calorică, datorită concentrației mari de zaharoză, dizaharid glucid solubil ( glucoză + fructoză ). Prin urmare, indicele glicemic și încărcătura glicemică sunt exact aceleași. Acest lucru îl face total nepotrivit ca dietă împotriva excesului de greutate și a anumitor patologii metabolice, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2 și hipertrigliceridemia; mai general, zahărul ar trebui limitat sau evitat în mod semnificativ în cazul oricărei boli metabolice, pentru a preveni apariția sau agravarea așa-numitului sindrom metabolic. De asemenea, trebuie remarcat faptul că un exces de zaharuri simple poate crește șansele apariției cariilor dentare. In timpul sarcinii, cand femeile au sanse mai mari de a contracta diabet (numit gestational), este indicat sa ai mare grija sa nu se depaseasca cu zahar, chiar daca de tip muscovado.

Profilul vitaminic este practic inexistent, cu excepția, poate, a unei concentrații minime de vitamine B solubile în apă. Nu contine fibre si colesterol. De asemenea, nu conține lactoză, gluten și histamina; prin urmare, se pretează la dieta tuturor celor trei intoleranțe alimentare asociate .

Nu are contraindicații pentru dietele vegetariene sau vegane și pentru majoritatea filozofiilor și religiilor.

Porția medie de zahăr muscovado, identică cu cea a zahărului rafinat, este de 5 g fiecare (aproximativ 20 kcal – o linguriță de nivel mediu).

Istorie

Istoria zahărului muscovado

Procesul de rafinare a zahărului a fost inventat în subcontinentul indian în urmă cu 8.000 de ani, unde trestia de zahăr a fost cultivată de mii de ani (din epoca bronzului) de către civilizația din Valea Indusului.

Producția de zahăr a fost o activitate comercială importantă a Imperiului Britanic. Trestia de zahăr a fost cultivată în teritoriile coloniale britanice (Inile de Vest, India, Mauritius, Fiji) și nu numai (Cuba, Indiile de Vest Franceze, Java, Brazilia, Puerto Rico, Filipine, Réunion, Louisiana). Producția de trestie de zahăr presupunea adesea folosirea sclavilor sau servitutea inductive forțată. Zahărul brut a fost expediat în Europa sau Noua Anglie, unde a fost rafinat sau distilat în rom, mare parte din care a fost reexportat la prețuri mai mari. Primele rafinării de zahăr au fost înființate în estul Indiei Bihar.

Zahărul brut a fost adus pe piață pentru producția de alcool sau zahăr rafinat (în principal la rafinăriile din Glasgow sau Londra). În Imperiul Britanic, zaharurile suficient de rafinate pentru a-și pierde cea mai mare parte din conținutul de melasă erau considerate a fi de calitate superioară, în timp ce cele cu un conținut ridicat de melasă brută erau denumite muscovado sau pur și simplu „maro”.


0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *