Alimente bogate în acid folic


Pentru ce se folosește acidul folic? Nu numai că favorizează creșterea și multiplicarea celulelor, dar este și esențială pentru sinteza ADN-ului, proteinelor și în crearea hemoglobinei. Pentru a evita deficiențele, este suficient să luați aproximativ 0,2 mg în fiecare zi.

Despre acid folic – cunoscut și sub denumirea de vitamina B29 – de care ați auzit cu siguranță în trecut. Astăzi vom vedea ce face de fapt.

Este foarte dificil să te confrunți cu deficiențe de vitamina B29, dar este important de știut că există circumstanțe extraordinare care pot schimba nevoia de aceasta  În timpul sarcinii, în special, nevoia de acid folic se dublează, deoarece fătul atrage din rezervele mamei. Mai mult, poate fi scăzut la diabetici, la cei care suferă de leucemie sau care suferă de alcoolism.

Acid folic: util pentru diferite patologii

De asemenea, s-a dovedit a fi deosebit de util pentru tratarea riscului de apariție a patologiilor cardiovasculare, în special în cazul nivelurilor ridicate de colesterol și homocisteină.

Acidul folic: pentru ce se folosește în timpul sarcinii?

Și în sarcină? Pentru ce se folosește acidul folic? Pentru a promova dezvoltarea adecvată a fătului , poate fi necesar să luați vitamina B9 cu trei luni înainte de concepție.

De fapt, este utilă în contracararea apariției diferitelor malformații, inclusiv defecte ale tubului neural precum anencefalia și binecunoscuta spina bifida. De asemenea, scade riscul de apariție a malformațiilor congenitale, cum ar fi bolile de inimă și despicarea buzei și palatului. În cele din urmă, au fost constatate și efecte benefice asupra unor forme de cancer infantil și sindrom Down .

alimente bogate in acid folic

Alimente bogate în acid folic

Acidul folic poate fi luat prin alimente, în special cu fructele și legumele crude, deoarece gătitul provoacă degenerarea acestuia. Produsele care o contin cel mai mult sunt leguminoasele si cerealele. Dar este și abundent în verdeață cu frunze, cum ar fi spanacul, broccoli și salata verde.

De asemenea, poate fi găsit în citrice și fructe proaspete sau uscate, cum ar fi kiwi, migdale și căpșuni.

Pe piata exista cereale fortificate pentru micul dejun, sucuri de fructe si un lapte special UHT cu adaos de acid folic. Alimente precum ouăle, ficatul și organele sunt, de asemenea, bogate în vitamina B9, dar nu pot fi consumate de femeile însărcinate. În timpul sarcinii, pot fi utilizate suplimente.

TABEL REZUMAT AL CANTITATILOR RECOMANDATE DE ACID FOLIC

CategoriiFolat (µg)
Copii190
Adolescenți bărbați340
Adolescente de sex feminin400
Masculi adulți400
Femeile adulte400
SARCINA600

Cantitatea de acid folic din alimente

Alimente (100 grame)Folat, µg
PUI, FICAT995
FASOLE, uscate622
SOIA, SEMINTE370
FĂINĂ DE SOIA, întreagă345
VITA, FICAT330
SOIA305
FICAT DE PORC295
TĂRÂȚE DE GRÂU260
FULGI DE PORUMB250
OREZ250
URZICA220
FĂINĂ DE CASTANE215
NĂUT, uscat180
SPARANGHEL175
SOIA, GERMENI172
FRUNZE DE NAP163
Ciuperci uscate163
SPANAC150
VARZĂ DE BRUXELLES135
OUL DE GAINA, GALBUSUL130
Fasole uscata130
Pătrunjel, proaspăt129
Anghinare congelate126
CICORE CATALUNYA110
MENTA, proaspata110

DEFICIENTA DE ACID FOLIC: CE FACE?

Deficiența de folat este rară, cu excepția cazului în care aveți o dietă săracă în legume și fructe. Deficitul de folat poate provoca anemie megaloblastică, care provoacă slăbiciune, oboseală, dificultăți de concentrare, iritabilitate, dureri de cap, palpitații ale inimii și dificultăți de respirație. Deficitul de acid folic poate provoca, de asemenea, vindecare slabă și răni mici pe limbă și în interiorul gurii, precum și modificări ale culorii pielii, părului sau unghiilor.

Femeile care nu primesc suficient acid folic sunt expuse riscului de a avea copii cu defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida. Deficitul de folat poate crește, de asemenea, probabilitatea de a avea un copil prematur sau cu greutate mică la naștere.

Excesul de vitamina B9

Este puțin probabil să vă confruntați cu probleme de sănătate din cauza prea multă vitamina B9, deoarece cantitățile în exces din corpul dumneavoastră sunt rapid eliminate prin urină.

Cu toate acestea, pot fi înregistrate unele cazuri de supradozaj dezvăluite prin simptome precum apariția tremorurilornervozitate nemotivată, reacții alergice și accelerarea bătăilor inimii. Doze foarte mari de acid folic în sânge ar putea cauza probleme renale, dar chiar și aceasta este o posibilitate foarte îndepărtată.


One Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *